Naslovna Vijesti Bramerc: Pravda je zadovoljena

Bramerc: Pravda je zadovoljena

Hag — Tužilaštvo Haškog tribunala pozdravilo je presudu donetu protiv Radovana Karadžića, dok je glavni tužilac Serž Bramerc rekao da je pravda zadovoljena.

“Mi smo zadovoljni da je Pretresno veće prihvatilo veliki broj dokaza koji su nam bez sumnje ukazali na ličnu odgovornost Karadžića za širok spektar zločina. Ovo uključuje zločine počinjene u svim opštinama u Bosni i Hercegovini, kao i tokom opsade Sarajeva i genocid u Srebrenici”, navodi se u saopštenju tužilaštva posle izricanja presude.

Tužilaštvo smatra i da proces ostvarivanja pravde, iako je ova presuda važan korak, još nije završen, navodi se u saopštenju.

Bramerc je ocenio da je presudom pravda zadovoljena, ali smatra da veliki broj žrtava u bivšoj Jugoslaviji još uvek čeka pravdu.

“Prevelik broj žrtava u bivšoj Jugoslaviji još uvek čeka pravdu. Prevelik je broj porodica koje još uvek ne znaju za sudbinu svojih najdražih”, rekao je Bramerc.

Osim toga, on je pozvao nacionalne vlasti i međunarodnu zajednicu da i dalje na nacionalnom nivou daju podršku pravdi za ratne zločine i potrazi za nestalima, navodi se u saopštenju.

Bramerc je rekao i da je 1993. godine, svet odlučio da žrtve u bivšoj Jugoslaviji zaslužuju pravdu.

“Za dve decenije, te žrtve su imale poverenje da ćemo tu pravdu dostići. Hiljade ljudi je došlo ovde da ispričaju svoje priče i hrabro se suoče sa svojim mučiteljem. Danas, sa ovom presudom, to poverenje je opravdano. Pravda je zadovoljena”, zaključio je Bramerc.

U saopštenju tužilaštva se navodi i da će istina ustanovljena ovom presudom “zauvek stajati nasuprot brojnim pokušajima negiranja patnje hiljada žrtava u zločinima počinjenim u bivšoj Jugoslaviji”.

Kancelarija tužioca iskazala je zahvalnost i prema međunarodnoj zajednici, posebno Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, sekretaru Ujedinjenih Nacija i Evropskoj Uniji.

“Njihova kontinuirana posvećenost nam je omogućila da se obezbedi hapšenje svih Haških begunaca i završi naš posao”, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Exit mobile version