Božićna liturgija u najstarijem hramu na Balkanu

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Božić. Radio televizija Novi Pazar uživo je jutros prenosila božićnu liturgiju iz crkve Svetih apostola Petra i Pavla, najstarijeg spomenika crkvene arhitekture na Balkanu. Nakon liturgije razgovarali smo sa starešinom crkve Tomislavom Milenkovićem koji je vernicima uputio božićnu čestitku.

”Ovo je praznik radosti i mira. Svaki čovek treba da prvo pronađe mir u sebi, i bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, da taj mir širi među ljudima”, poručio je protojerej stavrofor Tomislav Milenković. On je istakao da je posebna čast služiti u najstarijem hramu na Balkanu.

”Ovde se sabiraju vekovi, nastavljamo tradiciju, a s druge strane živi smo i savremeni. Crkva je uvek živa i savremena i propoveda u ovome svetu ono što je istina vere koja je nepromenjiva, jer istina znači nešto što je isto. Istu veru propovedamo ljudima u konkretnom vremenu i okolnostima. Naši preci su nam ostavili ovaj hram koji toliko vekova opstaje. To nam pomaže da taj temelj ne rušimo, nego da na njime nadgrađujemo ono što treba da bude u savremenosti”, kazao je sveštenik Milenković.

S.Lj.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO