Bošnjačko nacionalno vijeće spremno za dijalog

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić rekla je na konferenciji za medije da je za Koordinaciju nacionalnih savjeta nacionalnih manjina čiji je član i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) neprihvatljivo da se izdvajanja iz republičkog budžeta za finansiranje nacionalih savjeta nacionalnih manjina umanje za 20%.

“Kao što znate, usvojenom Odlukom o rebalansu republičkog budžeta svim nacionalnim vijećima u Republici Srbiji finansiranje je smanjeno za 20 % od ukupnog godišnjeg iznosa. Obzirom da je to smanjenje utvrđeno sada i nije primjenjivano na mjesečne iznose od početka godine to je značilo da sva nacionalna vijeća ostanu bez finansiranja zadnja dva mjececa ove godine. Ovogodišnji budžeti su smanjeni za 20%, a nacionalna vijeća su ove godine imala neplanirane dodatne troškove izazvane pandemijom kao što je organizovanje cjelokupne online nastave te smanjenje sredstava do ove mjere ugrožava opstanak svih nacionalnih vijeća. Tim povodom su se predstavnici svih nacionalnih vijeća u Srbiji oglasili i na održanoj online sjednici Koordinacije od ponedjeljka 23.11.2020. usaglasili zajedničke stavove i uputili zajednički zahtjev ministarki za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Podsjećam da Koordinacija nacionalnih vijeća nacionalnih manjina predstavlja 22 nacionalna vijeća u Republici Srbiji, što samo po sebi jasno govori da se radi o velikom broju građana Srbije koje ova vijeća predstavljaju. BNV je prihvatilo zajedničke stavove Koordinacije, neprihvatljivo je smanjenje od 20% budžeta za NS u 2021. godini tražiti uvećanje sredstava u iznosu od 100% Ovo smo obrazložili time da Srbija za nacionalna vijeća izdvaja svega 0,002 % od ukupnog budžeta i da se sredstva za finansiranje nisu uvećavala od 2014. godine te ako se uzme u obzir inflacija onda su se ta sredstva smanjivala”, izjavila je predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić

Curić je podsjetila da je član 113. Zakona o nacionalnim vijećima predvidio finansiranje nacionalnih vijeća od strane republike, pokrajine i jedinica lokalne samouprave.

“Jučer su predstavnici svih nacionalnih vijeća imali sastanak sa ministarkom za ljudska i manjinska prava i ove zahtjeve je u ime svih vijeća pročitao predsjedavajući Koordinacije a predat je i pisani zahtjev. Zaključeno je da je cilj Srbije da stvori uslove za bolji položaj manjina i manjinskih naroda kako bi ocjena Evropske komisije koja je u ovom trenutku 2,2 porasla za 20% kako bi Srbija za godinu dana o stanju ljudskih i manjinskih prava bila ocjenjena sa najmanje 2,64 a ministarka Čomić pozvala je sva nacionalna vijeća  da zajednički rade na tome. Naglašeno je da nam je zajednički prioritet da se primjenjuju zakoni koji regulišu ljudska i manjinska prava i da se poštuju Ustav i zakon. Ministarki Gordani Čomić sam u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća poželjela uspjeh u radu i iskazala spremnost za dijalog koji će doprinijeti unapređivanju rada BNV-a i položaju Bošnjaka u Republici Srbiji”, rekla je Curić.

BNV

A. N.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO