Naslovna Vijesti Bošnjačka udruženja predložila Erdogana za kandidata dobitnika nobelove nagrade za mir

Bošnjačka udruženja predložila Erdogana za kandidata dobitnika nobelove nagrade za mir

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” – Foča u saradnji sa Udruženjem demokratskih pravnika u BiH i Bosansko-turskim prijateljstvom BOSFOR, donijeli su dana 19.07.2016. godine odluku sa se Recep Tayip Erdogan, predsjednik Republike Turske, kandiduje za dobitnika Nobelove nagrade za mir.
“Gospodin Erdogan uspio je u noći 15/16. 07. 2016. protiv modernih barbara, legalnim i legitimnim sredstvima uz sversdnu pomoć i podršku naroda, odbraniti institucije Republike Turske kao demokratskog i historijskog oblika vladavine prava i pravne države, što je slijedeći načelo ustavnosti i zakonitosti temalna vrijednost Republike Turske. Na principima Tvorca moderne Turske, Kemala Ataturka, očuvana je demokratska, sekularna, moderna i snažna država u kojoj se u potpunosti poštuju ljudska prava i slobode, koja garantuju ravnopravnost svih stanovnika Republike Turske”, navodi se u saopćenju za medije.
Erdogan je sa svojim saradnicima uspio da suzbije siromaštvo i kriminal, podigne privredni i ekonomski rast Turske uvrštavajući je u 15 najrazvijenih zemalja svijeta, navodi se dalje.
“U velikoj mjeri je suzbio kriminal i nerede koji doprinose miru i stabilnosti svjetske zajednice (UN). Republika Turska je postala ponovo nada spasa za brojne ugrožene narode i države u svijetu punom nepravdi i velikih opasnosti.

Sve što čini Erdoan u zadnjih 15-20 godina doprinosi da Turska postaje kućom mira i slamkom spasa, na kraju 20. i početkom 21. vijeka, za brojne izbjeglice iz mnogih ratom zahvaćenih zemalja”, kaže se na kraju saopćenja.
Prijedlog su potpisali Ismet Hotović, predsjednik Preporoda Foča-Paunci, prof. dr. Hasan Balić, predsjednik UDPBIH, mr. Rizvan Halilović, predsjednik UBTP BOSFOR.

Exit mobile version