Bošnjaci u Severnoj Makedoniji obeležili svoj dan

Predsednik Vlade Republike Severne Makedonije Zoran Zaev poručio je da su Bošnjaci sastavni i neraskidiv deo bogatstva multietničke, multikulturalne i multikonfesionalne države.  Zaev je prisutnima u Orizarima, na obeležavanju Međunarodnog Dana Bpšnjaka poručio da će tamošnja  Vlada i ubuduće stvarati  mogućnosti za institucionalno jačanje i unapređenje interesa i kulturnih osobenosti bošnjačke zajednice. 28. septembar i ove godine obeležen je u regionu. Delegaciju Novog Pazara predvodio je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Gosti iz Sandžaka koji su u Orizarima prisustvovali svečanosti povodom obeležavanja Međunarodnog Dana Bošnjaka srdačno su dočekani od strane domaćina. Predsednik te mesne zajdnice, koja je ujedno i najbrojnija bošnjačka zajednica u Severnoj Makedoniji, Enver Kartalović kazao je da Bošnjaci jednako vole Sandžak, Bosnu i Makedoniju.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koje je i organizator manifestacije obeležavanja ovog bošnjačkog blagdana, Dževad Hot podsetio  je da mnogim susednim državama Bošnjaci imaju status manjinskih naroda, za razliku od Severne Makeodnije u kojoj su ravnopravan, konstitutivni narod .

Dan Bošnjaka u Severnoj Makedoniji organizovan je pod pokroviteljstvom Vlade Severne Makedonije i Bošnjačkog demokratskog saveza činji predsednik Munir Kolašinac je , između ostalog, kazao da Bošnjaci vekovima unazad učestvuju u svim segmentima razvoja  makednonskog društva, te da danas svoja prava artikulišu kroz Vijećei političke organizacije, kakva je i Bošnjački demokratski savez.

Gradonačelnik Velesa, čiji deo su i Orizari, Aco Kocevski kazao je da Orizari predstavljaju neformalnu prestonicu Bošnjaka u Severnoj Makedoniji koja će biti u vrhu prioriteta kada se tiče mesta u kojima žive Bošnjaci.

Predsednik Vlade Republike Severne Makedonije Zoran Zaev kazao je da se prijatelji poznaju u nevolji i da su u skladu sa time Bošnjaci uvek  aktivno učestvovali u političkom životu Severne Makedonije i dali značajan doprinos izgradnji i razvoju institucija i uopšte zajednice.

”Bošnjaci su sastavni i neraskidiv deo bogatstva multietničke, multikulturalne i multikonfesionalne države. Bošnjaci su isključivo jako vredan i dragocen segment koncepta jednakog društva za sve. Vlada Republike Severne Makedonije će i ubuduće stvarati  mogućnosti za institucionalno jačanje i unapređenje interesa i kulturnih osobenosti bošnjačke zajednice. Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da je u toku našeg mandata bošnjacima vraćeno pravo na redovnu nastavu na maternjem jeziku. Vlada ostaje posvećena afimraciji kulture, posebnosti i tradiciji svih zajednica u našoj zemlji, a u tom smislu je i briga za dalju integraciju u naše zajedničko makedosnko društvo” kazao je on.

Zaev je posebno istakao da je Republika Severna Makedonija, u skladu sa politikom izgradnje dobrih odnosa sa svim državama u regionu, sa Bosnom i Hercegovinom potpisala niz sporazuma i biltarelanih dogovora od kojih je kao najznačajnije istakao dogovor o ulasku građana u obe zemlje samo sa ličnom kartom, te mogućnost studiranja za studente u obe zemlje kao domaćih.

Zaev je najavio i formiranje nacionalnih saveta kako bi, prema njegovim rečima, Bošnjaci  sami odlučivali o svojim prioritetima i potrebama.

”Zato što je ovo naša zajednička zemlja i samo Bošnjaci će kazati šta su prioriteti i šta je bošnjačkoj zajednici najpotrebnije, učestvujući na najvišen vladinom nivou, uključeni u odlučivanje o budžetu i ostalim važnim državnim projektima. Ne Makedonci, ne Albanci, ne pripadnici drugih zajednica, o bošnjačkoj zajednici i njihovim prioritetima odlučivaće Bošnjaci”

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je ohrabruje status koji uživaju Bošnjaci u Severnoj Makedoniji.

”U Orizaru, ovde u Makedoniji, većinom su, dakle preko 90% Bošnjaci iz Sandžaka. Ima ih dosta, i ako na žalost prvi put sada ovde kao gradonačelnik dolazim mogu da obećam da će to ubuduće biti češće i da ćemo uspostaviti jednu bolju saradnju što nam omogućava i sporazum između dve države. Videli smo koliko ovi ljudi vole Sandžak i koliko su vezani za naš kraj i tu ćemo saradnju u narednom periodu učvrstiti” kazao je Biševac.

Da Bošnjaci u Severnoj Makedoniji uživaju dobar status složio se i  predsednik SO Sjenica Rejhan Kurtović.

Nakon  obraćanja zvaničnika, u nsatvaku večeri  organizovan je prigodan kulturno zabavni program.

Autor: Senada Kalić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO