Naslovna Sandžak Novi Pazar Bošnjaci u dijaspori osnovali BNVD – Bošnjačko nacionalno vijeće dijaspore

Bošnjaci u dijaspori osnovali BNVD – Bošnjačko nacionalno vijeće dijaspore

Mainc – Novi Pazar – Sandžak – U njemačkom gradu Mainzu jučer je, povodom Međunrodnog dana maternjeg jezika, održana osnivačka Skupština Bošnjačkog nacionalnog vijeća dijaspore (BNVD).

Delegati na Skupštini bili su ugledni Bošnjaci iz dijaspore, koji su na svojim profesionalnim poljima ostvarili zapažene rezultate.

Za predsjednika BNV dijaspore izabran je novinar i publicista, glavni i odgovorni urednik magazina Diwan Almir Mehonić, za potpredsjednike su izabrani Ramo Poturak, doktor stomatologije i Rifat Halilović, aktuelni predsjednik Islamskog centra u Mainzu. Za sekretara je izabrana Elifa Kriještorac diplomirani sociolog, a za blagajnika Enes Halilović.

Kao članovi užeg Predsjedništva izabrani su Ruždija Kočan, diplomirani ekonomista i osnivač Zavičajnog kluba „Bihor“ i revije „Bihor“ iz Luksemburga i inženjer Haris Gegić iz Belgije.

Kako je naglašeno u uvodnom elaboratu Bošnjačko nacioalno vijeće dijaspore nastaje kao potpuno nezavisna i autonomna organizacija iz potrebe artukulacije interesa i očuvanja identiteta bošnjačkog naroda u dijaspori koji svoje porijeklo vodi sa prostora Sandžaka (Srbija i Crna Gora), Kosova, Makedonije kao i drugih područja mimo prostora države Bosne i Hercegovine, prenosi magazin “Diwan”.

Exit mobile version