BOŠNJACI SU USTALI! Odjekivalo Tutinom: Nerko lopove, traži se smena načelnika policije! foto

Novi Pazar – Tutin – Protest građana u Tutinu prolazi mirno i bez incidenata. Odazvao se veliki broj građana širom Sandžaka, koji su šetnjom i dostojanstveno izrazili nezadovoljstvo zbog ubista Fahrudina Skarepa. Nevladina organizacija ZAMBAK uz Tutina organizovala je ovaj skup, koji nije, kako je istaknuto protiv države niti protiv policije . Na mirnom protestu u Tutinu rečeno je da je policija u ovom slučaju prekeoračila ovlašćenja, pucala i usmrtila mladića Fahrudina Skarepa.

Ispred organizatora skupu se obratio predsjednik NVO “Zambik” g. Naser Batkić koji je istakao da teror od strane policije traje od još od 1990. godine te da su mediji širili lažne informacije. “Mediji su danima unazad prenosili pogrešne informacije o ubistvu Skarepa. Ovdje sa nama je treba biti svjedok Omerović Mirsad koji je te noći bio u automobilu sa Skarepom kako bi javno kazao istinu i šta se dogodilo te noći. Međutim, Tužilaštvo je direktono preko policije dalo nalog da se baš danas u 14 časova javi u Sud kako bi dao izjavu i kako ne bi danas bio na protestu kako bi kazao istinu.” navodi Batkić.

Na protestu iznijeli da imaju sedam zahtjeva koje traže: da se ispita pozadina ubistva Fahrudina Skarepa, da se ubica osudi na maksimalnu kaznu zakona, traže da se pokrene krivična prijava i podigne optužnica protiv svih saučesnika koji su odgovorni za ovaj zločin, traže od Tužiteljstva da preduzmu sve zakonske mjere za proširenje optužnice, zatim traže hitnu smjenu načelnika PU u Tutinu Nermina Zećirovića, zatim smjenu komandira Saše Čavica. Traze odgovor Tužisaštva u Novom Pazaru zašto nisu zatvoreni saučesnici ubistva Skarepa jer ugrožavaju bezbjednost građana, te sakrivaju dokaze.

Organizatori zatražili i javno izvinjenje od ministra policiji Nebojše Stefanovića zbog izjave u kojoj je, kako navodi Bakić, štitio ubicu a napao žrtvu.
Na kraju je proučena dova za rahmetli Fahrudina Skarepa i sve druge koji su ubijeni tokom policijskih akcija a dok se šetalo Tutinom skandiralo se Nerko lopove i smenite Nerka.

izvor RTVNP, Sandzakpress, Sandzakhaber.net foto Sana

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO