Bošnjaci proslavili Dan zastave

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžo i član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BIH) Šefik Džaferović podigli su večeras u Novom Pazaru na jarbol bošnjačku zastavu povodom 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Džaferović je okupljenim građanima rekao da je ovo veliki praznik za sve Bošnjake, gde god da žive, naročito u Sandžaku i Srbiji.

“Vi ste autohton narod ovog podneblja i deo ste ukupnoh bošnjačkog korpusa. Međutim, svima nama nedostaje jedinstvo u borbi i realiziciji naših prava. Pokušajmo svi skupa da nađemo neki minimum ispod koga se neće ići kada je u pitanju ostvarivanje naših zajedničkih interesa”, rekao je on.

Džaferović je istakao Bošnjaci u BIH treba da se bore za celovitu, demokratsku i multietničku BIH, državu ravnopravnih naroda i građana, ali i matičnu državu svih Bošnjaka, ma gde oni živeli.

“Mi imamo obavezu da vodimo računa o pravima našeg naroda, o uslovima u kojima žive, bez obzira u kojoj državi žive. Ja ću kao član predsedništva BIH, iz bošnjačkog naroda, učiniti sve što je u mojoj moći da pomognem Bošnjacima van moje zemlje u ostvarivanju njihovih prava, u bilateralnim, multirateralnim i svim mogućim vrstama kontakata”, rekao je on.

Dodao je da je drugi oblik kroz koji Bošnjaci mogu da deluju postojeća koordinacija bošnjačkih nacionalnih vijeća iz država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

“Ta koordinacija deluje i ja ću učiniti sve da pomognem njenom boljem i efikasnijem radu“, obećao je Džaferović.

Džudžo je pre toga, na svečanoj sednici BNV, rekao da su Bošnjaci u Srbiji postigli apsolutni koncenzus u oblasti identitetskih prava, u koja spadaju grb, zastava i himna.

“Nas opterećuju tri pitanja, a to su neprocesuirani zločini iz 90- tih godina, neusklađenost nacionalnog sastava u javnim ustanovama i nezadovoljstvo Akcionim planom za nacionalne manjine. Oko dva pitanja pokušavamo da pronađemo koncenzus, a to su ustavno pravo i položaj Bošnjaka u Srbiji i ustavno pravni položaj Sandžaka”, rekao je Džudžo.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obiležava se 11. maja, na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno veće Sandžaka (tada Muslimansko nacionalno veće Sandžaka), a tradicionalno se slavi od 2005. godine.

Osim Dana bošnjačke nacionalne zastave, nacionalni praznici Bošnjaka su i 20. novembar Dan Sandžaka i 11. jul Dan sećanja.

A.Bajrović
RadioStoPlus

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO