Bosanski jezik za prvake od ove godine po automatizmu maternji

U Srbiji je od ponedjeljka, 1. aprila, počeo upis đaka u prvi razred osnovne škole. Time je počeo i upis sedme generacije đaka na nastavu na bosanskom jeziku u školama u Sandžaku.

Novina od ove godine, prilikom upisa prvaka je ta da se roditelji više ne anketiraju po pitanju izbora da li će dijete pohađati nastavu na maternjem, bosanskom jeziku. Upis prvaka odvija se na način da se djeca po automatizmu, na osnovu maternjeg jezika roditelja, upisuju na nastavu na bosanskom jeziku. Ipak, roditelji imaju mogućnost da to ne učine, pa mogu potpisati izjavu kojom dijete upisuju na nastavu na nematernjem jeziku.

„U Republici Srbiji konačno su se stekli uslovi da se postigne potpuna ravnopravnost u odgoju i obrazovanju na maternjem jeziku. Bošnjaci su autohton narod ali su u Srbiji svedeni na nivo nacionalne manjine. I kao takvi, Bošnjaci ostvaruju sva svoja  prava u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije. Bošnjačko nacionalno vijće putilo je dopis školama sa jasnim uputstvom da svaki roditelj ima pravo i mogućnost da usmjeri svoje dijete da uči nastavu na svom maternjem jeziku. Predsjednik BNV Esad Džudžo uputio je taj dopis svim školama na teritoriji Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Prijepolja“, rekao je potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća zadužen za nastavu na bosanskom jeziku prof. dr Sait Kačapor.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO