Naslovna Vijesti Borci Islamske države koriste municiju iz Srbije, a oružje iz Hrvatske!

Borci Islamske države koriste municiju iz Srbije, a oružje iz Hrvatske!

BAGDAD – Srbija je među vodećim zemljama po porijeklu municije koju koriste ekstremisti Islamske države u Iraku i Siriji, navodi se u istraživanju grupe Conflict Armament Research, dok se među proizvođačima oružja koje koristi vojska ISIL-a, pored ostalih, navodi i Hrvatska.

Municija koju koriste borci Islamske države u sukobima na sjeveru Sirije i u Iraku, uglavnom dolazi iz Kine, Sovjetskog Saveza ili Rusije, SAD i Srbije, navodi se u izveštaju koji je danas objavio Balkan Insight, prenosi beogradski Blic.

Srbija je peta zemlja po redu na listi proizvođača čiju municiju koriste borci Islamske države, poslije Kine, bivših država Sovjetskog Saveza, SAD i Rusije.

U izvještaju se navodi da borci Islamske države koriste municiju proizvedenu u 21 zemlji, u vremenskom intervalu od 1945. do 2014. godine.

“Dva perioda proizvodnje najzastupljenija su među tom municijom, a ona je najvećim dijelom proizvedena u Kini, Srbiji, Sovjetskom Savezu ili Ruskoj Federaciji i SAD”, dodaje se izvještaju te grupe.

Od 1.730 vrsta analizirane municije, 142 su proizvedene u Srbiji, 445 u Kini, 338 u Sovjetskom Savezu, 323 u SAD, a 154 u Rusiji.

Kada se prati samo municija proizvedena od 2010. godine, Srbija je četvrta zemlja porekla, poslije Bugarske, Kine i Turske.

Od nedavno proizvedene municije iz Srbije, borci Islamske države koriste proizvode državne fabrike Prvi partizan iz Užica, navodi se u izvještaju.

Izvještaj grupe Conflict Armament Research zasniva se na osnovu niza istraga na terenu u kurdskim oblastima u sjevernom Iraku i sjevernoj Siriji u julu i avgustu ove godine.

Dio oružja kojim se koristi Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) nabavljen je iz istočnoeuropskih zemalja – Bugarske, Rumunije, Ukrajine, ali i Hrvatske, otkrio je za bugarsku agenciju World Tribune diplomatski izvor, prenosi zagrebački Večenji list.

Diplomatski izvori tvrde da se ISIL koristi oružjem zaplijenjenim od američkih vojnika u Iraku, ali da im je većina oružja stigla iz zemalja bivšeg istočnog bloka te da je to oružje naručeno prije više od godinu dana.

Eliot Higins, autor bloga Brown Moses na kojem se bavi sukobima na Bliskom istoku još je u martu na svom blogu objavio fotografije koje pokazuju da pripadnici grupe Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) koriste i hrvatsko naoružanje. Radi se vjerovatno o oružju koje je nabavila Saudijska Arabija i preko Jordana prošvercala u Siriju za tamošnje pobunjenike. No, dio tog naoružanjaa očito je dospio u ruke vojnika ISIL-a.

U međuvremenu je, kaže Higins, zabileženo još slučajeva u kojima su irački islamisti, koristili hrvatsko naoružanje.

– Jedno izdanje časopisa kojeg ISIS izdaje na engleskom jeziku prikazuje minobacač hrvatske proizvodnje koji se koristi tokom vojnih vježbi njihovih snaga – kaže Higins.

(Vijesti.ba/SB)

Exit mobile version