Naslovna Sport Fudbal Bomba iz UEFA-e: Totalna reforma fudbala u Evropi, stvara se Liga nacija!

Bomba iz UEFA-e: Totalna reforma fudbala u Evropi, stvara se Liga nacija!

Evropska fudbalska unija sprema reviziju reprezentativnog fudbala, ukidanjem prijateljskih mečeva i uvođenjem novog takmičenja.

UEFA-Champions-League-Fixtures-for-Wednesday-Dec.-07th-20111

Na Izvršnom komitetu UEFA, pred nedavni kongres u Dubrovniku, iznijeta je ideja o reformi kalendara, koja bi trebalo da počne 2018.

Norveški Dagblade prvi je objavio informaciju o pokretanju UEFA Lige nacija, u čijoj osnovi je povećanje interesovanja za nastupe reprezentacija i mogućnost dobre zarade od televizijskih prava, po ugledu na svjetsku ligu u odbojci, prenosi B92.

Postojeća 54 tima podijelila na devet grupa po kvalitetu, i podjeljena na pet nivoa – u najvišem bi igrale najjače ekipe na kontinentu, u drugom dvije grupe sa po 6 ekipa, po dvije grupe postojale bi i u ostala tri nivoa.

Po alternativnom prijedlogu svaka grupa bi predstavljala zasebni nivo, pa bi najbolje od najslabijih dijelilo čak 8 rangova, što bi znatno smanjilo prohodnost. Postoji i opcija da se ispod najjačeg ili dva najjača ranga ekipe dijele po regionima.

Pobjednik Prve divizije bi bio šampion Lige nacija i zaradio bi poprilična sredstva. Posljednji tim u svakoj grupi bi u sljedećem ciklusu igrao u rangu ispod, a zamijenio bi ga pobednik nižeg ranga.

Razlog za pokretanje ove inicijative je strah da će naredne kvalifikacije za EP 2016. biti prilično neatraktivne, jer zbog velikog broja učesnika (24) očekuje se da će najjači timovi prioći na završni turnir. bez ikakvih problema (zvanično sistem takmičenja još nije objavljen, ali očekuje se da će timovi u njima biti podijeljeni u 9 grupa sa po 6 timova, iz kojih 2 ekipe idu direktno, kao i najbolja trećeplasirana, dok se ostale trećeplasirane bore u baražu).

UEFA već od ljeta 2014. sprema promjenu kalendara uvođenjem “sedmice fudbala” umjesto do sada zakucana dva dana u kojima se igraju kvalifikacije (ranije subota i sreda, sada petak i utorak). Sedmica  fudbala počinjat će u ponedjeljak i trajati do sljedećeg utorka, s tim što će se ponedjeljkom (kao i do sada) selekcije okupljati, ali će se po novom sistemu mečevi igrati od četvrtka do utorka, tako da će reprezentativnih mečeva biti u šest vezanih dana i neće se dešavati da se svi najatraktivniji mečevi smjeste u istom terminu.

Evropska kuća fudbala već je sprovela centralizaciju marketinških i televizijskih prava za cijeli kontinent, preuzimajući ingerencije nacionalnih federacija, pa ubuduće neće domaći savez određivati kada i na kom stadionu se odigrava pojedini meč, već će odluka pasti u Nionu.

“Uspijeh Lige prvaka  već je inspirisao Ligu Evrope”, kaže predsjednik FS Norveške Ingve Halen, koji je u komitetu UEFA za takmičenja reprezentacija.

“Nešto slično želimo da ostvarimo Ligom nacija. Vidjet ćemo kako će to poboljšati našu poziciju na tržištu, ali je prioritet takmičarska strana, kao ti to da napravimo sistem takmičenja koji će svima biti razumljiv”.

Zbog toga slijede dodatne kalkulacije, ne bi li novo takmičenje ispunilo sve kriterijume. Predstavnik FS Švedske Karl-Erik Nilson objasnio je da je suštinski problem u tome što prijateljske utakmice jednostavno ne mogu da privuku dovoljno pažnje.

“Planirali smo da u periodu 2018-2020 provjerimo da li je moguće povezati tradicionalne kvalifikacije i ovakav ligaški format. Želimo svakako da proučimo mogućnosti, ali je prioritet da kvalifikacije ne budu ugrožene, one su najvažnije. Takođe, novo takmičenje ne smije da utiče na povećanje broja utakmica reprezentacija”, kaže Nilson.

Ubrzo pošto je prijedlog poslat, predstavnici sve 54 nacionale federacije unutar UEFA mogli su da se upoznaju sa njim u Dubrovniku.

“Svi su bili tamo, dali smo im na uvid ovaj prijedlog. Opšte osjećanje bilo je – hajde da pogledamo šta može da se uradi, ali je važno da novo takmičenje nema uticaj na kvalifikacije”, kaže Nilson.

Za početak grupe bi se sastavljale po listi FIFA.

Exit mobile version