Bolnice ne žele da izdaju potvrde, pacijenti uskraćeni za preglede kod privatnika

Građani i dalje nedovoljno koriste pravo da pregled obave kod privatnog lekara o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kada lekari u državnim bolnicama nisu u mogućnosti da to učine. To potvrđuje i podatak da je tokom 2015. samo 733 pacijenta iskoristilo tu mogućnost, a da je u prvih šest meseci ove godine to pravo iskoristilo svega 292 pacijenta. Razlog tome je loša informisanost građana o njihovim pravima, ali i nespremnost lekara i direktora zdravstvenih ustanova da na ovaj način skrate liste čekanja.

Ukoliko državna zdravstvena ustanova nije u stanju da obavi prvi pregled u roku od 30 dana, direktor ustanove, odnosno doktor, dužan je da pacijentu izda potvrdu kojom se upućuje kod privatnog lekara. Kako kažu u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje zahtevi se uglavnom podnose za refundaciju specijalističko-konsultativnih pregleda kod lekara specijaliste oftalmologa, endokrinologa, neurologa, kardiologa, hirurga, interniste, gastroenterologa i za dijagnostičke preglede.

Inače, ovo ne važi za zdravstvene usluge za koje je propisano utvrđivanje liste čekanja kao što su magnetna rezonanca, koronarografija srca, bajpas, ugradnja endoproteza kuka i kolena .

Međutim, izdavanje potvrda u državnim bolnicama ne ide uopšte lako I lekari uglavnm odbijaju da daju potvrde o nemogućnosti pružanja zdravstvenih usluga u roku od mesec dana za procedure i preglede za koje ne postoji zvanična lista čekanja. Ova odluka, koju je RFZO doneo još 2009. godine, i dalje nailazi na otpor u zdravstvenim ustanovama.

Da bi pacijent ostvario  pravo na refundaciju troškova, potrebno je da prvo dobije potvrdu od lekara da ne može dag a primi u zakonskom roku. Ukoliko dobije potrdu osigurano lice podnosi zahtev matičnoj filijali (obrazac REF 1) i neophodno je da podnese potvrdu zdravstvene ustanove (odnosno pisani odgovor zaštitnika ako ustanova nije htela da izda potvrdu), uput izabranog lekara, originalni račun o plaćenom pregledu i medicinsku dokumentaciju.

Ukoliko filijala utvrdi da je zahtev za refundaciju osnovan, novac će osiguranom licu biti vraćen u visini stvarnih troškova, uz umanjenje za iznos participacije, ako osigurano lice ima obavezu plaćanja participacije za pruženu uslugu.

Kada nadoknadi novac osiguranom licu RFZO umanjuje za taj iznos prenos sredstava zdravstvenoj ustanovi koja nije pružila uslugu u roku od 30 dana.

Ovakvih zahteva nema u domovima zdravlja, već ih pacijenti podnose kada u bolnicama ne mogu da dobiju pregled u roku od 30 dana. Ali pacijenti najčešće ćute jer se boje da ih lekar kasnije neće primiti .

Izvor : Tanjung

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO