Bolnica u Batajnici puna, prelomni trenutak za zdravstvo

U Kovid bolnici u Batajnici hospitalizovano je 915 pacijenata čime je popunjen kapacitet te bolnice, a direktorka Tatjana Adžić Vukičević danas poručuje da je ovo prelomni trenutak za ceo zdravstveni sistem i poziva na vakcinaciju koja je, kako kaže, jedini spas za izlaz iz jako teške situacije.

Adžić je novinarima ispred kovid bolnice u Batajnici rekla da pre četiri meseca, kada je ta bolnica otvorena, niko nije verovao da će kapaciteti biti popunjeni do maksimuma.

„Smatram da je ovo najteži trenutak u radu kovid bolnice u Batajnici. Došli smo u situaciju da se traži mesto više, strahujemo od svakog telefonskog poziva i molbi kolega da se primi još jedan pacijent”, kazala je Adžić.

Ističe da se zdravstveni radnici u toj bolnici „lavovski bore” da svakoga dana otpuste stare i prime nove pacijente, kako bi mogli da doprinesu očuvanju zdravstvenog sistema Srbije.

Prema njenim rečima, u poslednje tri nedelje otvoreno je 12 jedinica poluintenzivnih nega i peta jedinica intenzivnog lečenja.

Na intenzivnom lečenju nalazi se, kaže, 109 pacijenata od kojih je 90 odsto intubirano.

Dr Adžić upozorava da su sada kliničke slike mnogo drastičnije i da se uglavnom radi o mladim ljudima koji razvijaju ta teška stanja.

„Najmlađi pacijent je devojka 1989. godište koja je intubirana pre tri dana i za njen život se borimo. Drugi momak, 1999. godište, na sreću uspešno se oporavio i prebačen je u jedinicu poluintezivne nege”, kazala je dr Adžić.

Ostala dominantna godišta pacijenata hospitalizovanih u kovid bolnici u Batajnici su 1979, 1982, 1985…

„To pokazuje da se granica pacijenata koji razvijaju teške kliničke slike pomerila na mlađe. Među pacijentima ima i onih koji se nalaze u sedmoj i osmoj deceniji i mislim da za njih nećemo moći da nađemo spas”, navodi dr Adžić.

Kaže da su medicinski radnici na ivici psihičke i fizičke iscrpljenosti i da im pomažu lekari iz svih krajeva Srbije.

„Ako se sada ne posvetimo imunizaciji i ako se ovako nastavi ni u jednoj bolnici u Srbiji neće biti mesta za nove pacijente”, zaključila je dr Adžić i pozvala građane da se odazovu masovnoj vakcinaciji jer samo nas vakcina iz ove, užasno teške situacije, kako kaže, može izvući, prenosi Tanjug.

Foto: Marko Spasojević

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO