Naslovna Featured Istaknuto Bolnica se priprema za novi talas Korone

Bolnica se priprema za novi talas Korone

bolnica-se-priprema-za-novi-talas-korone

NOVI PAZAR – Opšta bolnica u Novom Pazaru koja je preuzela ulogu regionalnog Covid centra priprema se
za novi talas Korona virusa iako su na Infektivnom odeljenju već smešteni kovid pacijenti, prostror za zaražene je proširen, adaptiranjem zgrade u kojoj su bile smeštene transfuzija i ortopedija.

Proširuje se parking prostor, od samog ulaza u bolnički krug vodiće se računa da se crvene i zelene putanje ne ukrstaju.

Direktor Meho Mahmutović je izjavio da će pacijenti koji dolaze na pregled, već od vikenda imati isključivo svoj parking za sumnjive pacijente, takozvani crveni parking iz kojeg će ići u Covid 1 ambulantu.

Covid ambulanta je namenjena za pacijente koji imaju simptome Korona virusa i imaće dva ulaza, zeleni za lekare a crveni za zarazene.

Mahmutovic je rekao da u Covid ambulanti radi tri lekara ali da ima mogućnosti da radi četiri i više lekara. Covid ambulanta je smeštena u prostorijama gde je nekad bila Fizijatrija, koja je razmeštena u Novopazarskoj banji. Neophodno rengen snimanje će se obavljati u susednim prostorijama u istoj zgradi.

“Gradjevinskim radovima smo uspeli da probijemo neke zidove i da spojimo takozvanu Crvenu radiologiju sa prostorom Covid 1 ambulanti tako da pacijent prakticno unutrašnjim hodnicima bez mešanja dolazi do rengena , skenera i bez izlaska vani” – rekao je Meho Mahmutović.

U slučaju da se javi veliki broj pacijenata spreman je i moblini prostor za PSR testiranje.

Doktor Ervin Ćorović je izjavio da ne zna kakva će biti situacija, ali ako bude ponovo veliki broj pacijenata da će se u novom dodatnom delu najverovatnije raditi i kontrolna i prva PSR testiranja ukoliko ne bude dovoljno kapaciteta u Covid ambulanti.

“Poslednje pripreme se privode kraju, između stare zgrade Transfuzije i Infektivnog odeljenja urađena je topla veza od istog materijala od kojeg se prave i kontenjeri. Ove dve zgrade zajedno imaju šezdeset mesta, razveden je centralni kiseonik u obe zgrade. Infektivno odeljenje je podeljeno na tri dela A,B i C. Najtezi Covid pacijenti ce biti smesteni u posebne prostorije” rekao je Mahmutovic.

Opšta bolnica u Novom Pazaru spremna je za novi talas Corona virusa. U slucaju da zaraženih bude vise, Interno odeljenje ce biti nova Covid zona, gde će postajati veliki respiratorni centar.

Z.Ž./indeksonline.re

Exit mobile version