Naslovna Featured Istaknuto BNV: Zabrinjava činjenica da se napad na tablu Aćif efendije dogodio na...

BNV: Zabrinjava činjenica da se napad na tablu Aćif efendije dogodio na Dan Sandžaka

bnv:-zabrinjava-cinjenica-da-se-napad-na-tablu-acif-efendije-dogodio-na-dan-sandzaka

NOVI PAZAR – Bošnjačko nacionalno veće osudilo je pokušaj skrnavljenja spomen table Aćifa Hadžiahmetovića, koji se dogodio sinoć oko 22 časa.

Napominju da posebno zabrinjava činjenica da se ovaj događaj desio na veliki nacionalni praznik Bošnjaka Dan Sandžaka.

“Današnje rukovodstvo Srbije zvanično negira i veliča genocid i druge zločine nad nesrpskim stanovništvom i ovaj događaj potvrđuje zabrinutost Bošnjaka od naleta nacionalizma, šovinizma i rastućeg fašizma u Srbiji čime se podstiču ovakvi događaji.
Aćif Hadžiahmetović, u narodu poznat kao Aćif-efendija, jedan je od najpoznatijih sandžačkih političara između dva svetska rata. Rođen je u Novom Pazaru, 1887. godine. Osnivač je i predsednik bošnjačke političke stranke Džemijet. Bio je narodni poslanik u Skupštini Srba Hrvata i Slovenaca i poslanik u Skupštini kraljevine Jugoslavije, načelnik sreza i organizator odbrane Novog Pazara od četničkih napada u toku Drugog svjetskog rata.

Aćif Hadžiahmetović je posebno upamćen kao zaštitnik srpskog stanovništva u Novom Pazaru i Sandžaku tokom trajanja Drugog svetskog rata.

Streljan je odlukom komunističkog prekog suda 1945. godine sa gradonačelnikom Novog Pazara Ahmed ef. Dacom i drugim najuglednijim Bošnjacima.

Spomen tabla postavljena je 2012. godine na mestu gde je nekada bila kuća Hadžiahmetovića kao deo programa memorijala postavljanja 20 tabli u 11 sandžačkih opština od Plava i Gusinja do Novog Pazara.

Bošnjačko nacionalno jeće je 2012. godinu proglasila “Godinom bošnjačkog kulturnog nasljeđa” u Srbiji i tim povodom postavilo table na kućama i objektima u kojim su živele i delovale znamenite ličnosti iz bošnjačke istorije.

Veće je stava da ovakva politika predstavlja objektivnu pretnju za mir i stabilnost u regionu” – zaključuje se u saopštenju BNV.

indeksonline.rs

Exit mobile version