BNV traži otkrivanje posmrtnih ostataka žrtava u Sjeverinu

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) zatražilo je danas od nadležnih državnih organa hitno otkrivanje i identifikaciju posmrtnih ostataka žrtava u Sjeverinu i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku i njihovim porodicama.

Pre 27 godina pripadnici srpskih oružanih jedinica iz radničkog autobosa oteli su 16 Bošnjaka iz sela Sjeverin, u opštini Priboj, u mestu Mioče, a zatim ih svirepo mučili i ubili na obali Drine. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci samo jedne žrtve, dok se ostali vode kao nestala lica.

“Osuđujemo saučesništvo tadašnjih struktura vlasti Srbije i Savezne Republike Jugoslavije u planiranju, organizovanju i činjenju zločina nad civilima bošnjačke, hrvatske i drugih nacionalnosti u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima i drugim mestima u Sandžaku. Napominjemo da su srpske oružane snage tokom 90-tih godina provodile organizovani državni teror nad bošnjačkim narodom u Sandžaku, te da su više od 17.000 Bošnjaka bili žrtve nelegalnih pretresa i policijskih zastrašivanja“, navodi se u saopštenju BNV.

Ovaj nacionalni organ je ocenio da državni organi Srbije od 1990. godine do danas imaju tolerantan odnos prema svim zločinima koje su počinile srpske oružane snage nad Bošnjacima, uključujući i zločin genocida.

“Sve dok se ne rasvetle zločini nad Bošnjacima Sandžaka i dok se počinioci ne kazne i dok se ne provede proces lustracije Bošnjaci u njima vide objektivnu neprijateljsku oružanu silu. Pozivamo Evropsku uniju da u najhitnijem roku stavi na dnevni red pitanje ugrožene bezbednosti Bošnjaka u Sandžaku i da hitno razmotri pitanje slanja evropskih policijskih i pravosudnih organa u Sandžak, jer Bošnjaci nemaju poverenja u srpske državne organe“, ističe BNV.

Tada su brutalno pretučeni i ubijeni: Mehmed Šeba, Zafer Hadžić, Medo Hodžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Mithad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Idriz Gibović, Ramahudin Ćatović i Mevlida Koldžić.

Veče uoči ovog događaja, pripadnici iste jedinice oteli su Sabahudina Ćatovića ispred porodične kuće u Sjeverinu i odveli ga u nepoznatom pravcu. U ovom periodu u Sjeverinu su nedužno stradali Ramo Berbo i Hasan Mujović.

A.Bajrović

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO