BNV traži da se poništi predlog izbora novih sudija u Novom Pazaru

Sekretar Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Ahmedin Škrijelj ocenio je danas da Bošnjaci tokom aktuelnih izbora sudija u Osnovnom i Prekršajnom sudu u Novom Pazaru svedoče nastavku diskriminacije i odstranjivanja iz sistema pravosuđa.

On je na konferenciji za novinare rekao da su Bošnjaci u ovim sudovima zastupljeni daleko ispod 80 odsto, koliko inače procentualno čine stanovništva na ovom području.

“Na konkursu za izbor sudija Osnovnog suda u Novom Pazar prijavilo se 16 kandidata bošnjačke nacionalnosti, od kojih je samo jedan izabran”, rekao je Škrijelj.

On je istakao da je tim povodom BNV tražilo od Visokog saveta sudstva, Ministarstva pravde, Odbora Narodne skupštine za ustavna pitanja i zakonodavstvo, pravosuđe, ljudska i manjinska prava, kao i od predstavnika OEBS-a, Saveta Evrope, Evropske unije i Ujedinjenih nacija u Srbiji da predlog o izboru novih sudija u Novom Pazaru ponište.

“Tražimo da se predlog Visokog saveta sudstva povuče iz skupštinske procedure, kao i da se donese odluka o predlogu za izbor sudija kojom će se obezbediti usaglašavanje nacionalne strukture sudija sa nacionalnom strukturom stanovništva područja za koje su ovi sudovi nadležni”, rekao je Škrijelj.

On je rekao da su pisma poslali i svim šefovima poslaničkih grupa i narodnim poslanicima u Skupštini Srbije u kojima ih pozivaju da ne podrže ovaj predlog Visokog saveta sudstva za ovaj izbor sudija u Novom Pazaru, kao i da očekuje razumevanje Srba, a ne samo manjina u parlamentu.

On je dodao da se Bošnjacima suviše dugo uskraćuju prava koja im pripadaju, a koja su propisana domaćim zakonodavstvom i međunarodnim pravom.

“U cilju iznalaženja adekvatnih i trajnih rešenja za probleme sa kojima se Bošnjaci svakodnevno suočavaju, kao i promene odnosa državnih organa, predsednik BNV Sulejman Ugljanin tražio je sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem, šefovima Misije OEBS-a, Saveta Evrope i Delegacije EU u Srbiji”, rekao je Škrijelj.

Visoki savet sudstva doneo je u utorak odluke o predlogu po tri kandidata za nove sudije u ovim sudovima, od kojih je polovina predloženih iz Raške iako se, za poziciju sudije Osnovnog suda prijavilo 29, a za sudiju Prekršajnog suda 15 kandidata.

Visoki savet sudstva za nove sudije Osnovnog suda predložio je sudijskog pomoćnika Višeg suda u Novom Pazaru Zuhru Spahić, sudijskog pomoćnika Osnovnog suda u Raški Nenada Šumarca, kao i njegovog sugrađanina Marka Srećkovića, korisnika početne obuke Pravosudne akademije.

Za sudije Prekršajnog suda predloženi su Mihrija Tutić koja je trenutno sudijski pomoćnik u tom sudu, tužilački pomoćnik u Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru Jasmin Divanefendić i sudijski pomoćnik Prekršajnog suda u Raški Veljko Čorbić.

Ukoliko Skupština Srbije usvoji ove predloge, nove sudije će biti imenovane na tri godine.

A.Bajrov

Izvor : RadioStoplus

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO