BNV: Stop diskriminaciji Bošnjaka

Povodom informacije o broju kandidata bošnjačke nacionalnosti koji su se prijavili na Konkurs za upis 300 polaznika na Osnovnu obuku pripadnika vatrogasno- spasilačkih jedinica, oglasili su se iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

“Bošnjačko nacionalno vijeće je hitno uputilo dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije za dostavljanje informacije o broju kandidata bošnjačke nacionalnosti koji su se prijavili na Konkurs za upis 300 polaznika na Osnovnu obuku pripadnika vatrogasno- spasilačkih jedinica. Naime, nakon objavljivanja spiska primljenih kandidata na osnovu odluke ministra policije, konstatovano je da na spisku nema niti jednog Bošnjaka. Iz tih razloga, kao i nezvaničnih informacija da se na konkursu prijavilo više desetina kandidata bošnjačke nacionalnosti, Vijeće je u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja institucionalno zatražilo zvanične informacije kako bi se moglo adekvatno reagovati kod domaćih i međunarodnih aktera.

Bošnjačko nacionalno vijeće će uputiti danas pisma reakcije Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, OEBS Misiji u Srbiji, Kancelariji povjerenice za zaštitu ravnopravnosti i ostalim institucijama koje su zadužene za pitanja diskriminacije. Ustavno i zakonsko pravo Bošnjaka jeste puno djelotvorno učešće u institucijama sa javnim ovlašćenjima u opštinama Sandžaka shodno nacionalnoj zastupljenosti u tim opštinama.

Vijeće već godinama ukazuje na diskriminaciju Bošnjaka u svim oblastima života, zdravstvu, obrazovanju, ekonomiji, infrastrukturi, naglašava diskriminaciju u zapošljavanju u državnim institucijama a posebno u policiji. Na svim održanim sastancima sa predstavnicima domaćih i međunarodnih institucija, predstavnici Vijeća su navodili činjenice i konkretne primjere diskriminacije kao što je primjer Vatrogasne službe u Novom Pazaru gdje od ukupno 44 zaposlenih, 40 lica je srpske nacionalnosti a samo 4 Bošnjaka, i to u gradu gdje je preko 80% stanovnika bošnjačke nacionalnosti.

Na sajtu Vijeća se može pronaći veliki broj objava koje opisuju borbu u sprečavanju diskriminacije kao i dokumenta koja su upućivana mnogim institucijama vezanim kako za ova pitanja tako i za brojna druga pitanja od značaja za unapređenje položaja Bošnjaka.
Kroz institucije Zaštitnika građana i Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti u određenom broju slučajeva postignut je cilj kroz dobijena mišljenja i preporuke te je na taj način ostvarena pobjeda, kao što je bilo u slučaju sa udžbenicima gramatike srpskog jezika gdje se negirao bosanski jezik te su udžbenici ispravljeni.

Kada je u pitanju borba za ostvarivanje nacionalnih prava Bošnjaka, borba Vijeća je uglavnom bila usamljena i kao takva neinteresantna medijima, ne samo republičkim već i našim regionalnim medijima. Međutim, ta borba, takvim postupcima nijednog trenutka nije obeshrabrena, naprotiv uvijek se nastavljala još jačim intenzitetom, ne bojeći se i ne propuštajući ni jednu priliku da se izesu činjenice i konkretni primjeri diskriminacije Bošnjaka.

Vijeće izražava zadovoljstvo da se ovoj našoj borbi za ostvarivanje prava Bošnjaka u Sandžaku pridružuju i neki drugi politički akteri po prvi put” – navodi se u saopštenju.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO