BNV: Sandžak regija koja povezuje

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog danas se u Crnoj Gori sastala sa rukovodstvom tamošnjeg Bošnjačkog vijeća. Kako je saopšteno, sastanak je upriličen povodom nastavka saradnje definisane Sporazumom o saradnji  između dva vijeća.

Iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća podsećaju da se Sporazumom naglašava da Bošnjaci Sandžaka predstavljaju integralni dio društva  i država u kojima žive i da obogaćuju materijalnu i duhovnu kulturu, kao i da doprinose proširivanju prijateljstva i saradnje između država, te da jačanje ostvarivanja prava i  institucionalne saradnje Bošnjaka Sandžaka, Srbije i Crne Gore razvija dobro susjedske  odnose.

Na sastanku je bilo riječi o saradnji Vijeća na poljima u kojima imaju zakonska  ovlaštena a naročito jedinstvenom nastupu u pružanju podrške Republici Turskoj zbog  situacije izazvane brojnim požarima.

Akcija podrazumijeva vođenje kampanje za prikupljanje donacija kako bi se obezbijedila stabla koja će biti zasađena na jednom od dijelova zahvaćenim požarom i nju  će skupa provoditi Bošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori uz saradnju kako zainteresovanih opština u Sandžaku tako i organizacija i pojedinaca.

U delegaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća bili su predsednica Jasmina Curić, predsjednik Izvršnog odbora Fahrudin Mavrić, zamjenik predsjednika Izvršnog odbora Elvir Eminbegović i sekretar Mirza Hajdinović.

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO