Naslovna Featured Istaknuto BNV protiv emitovanja nastave na bosanskom jeziku na lokalnoj televiziji

BNV protiv emitovanja nastave na bosanskom jeziku na lokalnoj televiziji

NOVI PAZAR – Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) ocenilo je danas, nakon najave TV Sandžak da će na svom kanalu emitovati nastavu na bosanskom jeziku, da ministar prosvete Mladen Šarčević “diskriminiše i pokušava da Bošnjacima ukine jedno od Ustavom i zakonima garantovanih nadležnosti”.

Posle objave TV Sandžak da je u Ministarstvu prosvete potpisala sporazum prema kojem će Matica bošnjačka “organizovati i na toj TV sprovoditi nastavu na bosanskom jeziku”, BNV je saopštio da je sa resornim ministarstvom “već počelo realizaciju učenja na daljinu na bosanskom jeziku”.

Taj manjinski organ ocenio je povodom objave TV Sandžak da ministarstvo sklapa sporazum “sa nevladinom organizacijom (Matica bošnjačka) i lokalnom televizijom (Sandžak iz Novog Pazara), što je u suprotnosti sa važećim zakonima i Ustavom”.

“Nikakvo vanredno stanje ne opravdava ovakav drzak pokušaj ukidanja nadležnosti BNV. Mi ćemo i dalje zahtevati od Radio televizije Srbije da počne sa emitovanjem časova na bosanskom jeziku, jer je u zakonskoj obavezi da to i učini”, navodi se u saopštenju BNV.

Kako se dodaje, obrazovne ustanove u Sandžaku su obaveštene da je Vijeće Ustavom Srbije jedino ovlašteno da predstavlja Bošnjake i odlučuje o pitanjima iz oblasti obrazovanja na bosanskom jeziku, a u skladu s dogovorom s ministarstvom, angažovali su tim saradnika koji od početka ove nedelje pripremaju i izradjuju nastavne jedinice.

“Upućujemo apel prosvetnim radnicima u Sandžaku da se ne odazivaju na pozive političkih stranaka i nevladinih organizacija, jer one nemaju zakonsko pravo niti resursa i kapaciteta da organizuju nastavu na bosanskom jeziku”, navodi se u saopštenju.

BNV je učenike, roditelje i javnost uputilo na svoj sajt, na kojem se “svakodnevno objavljuju nove nastavne jedinice za učenje na daljinu na bosanskom jeziku”.

Prema saopštenju TV Sandžak, sporazumom koji je potpisan u Ministarstvu prosvete definisano da su ta lokalna televizija i Matica bošnjačka “jedini nosioci izvodjenja nastave na daljinu na bosanskom jeziku u Srbiji, do okončanja vanrednog stanja”.

Beta

Exit mobile version