BNV: Posjeta vrtiću ”Pčelica”

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsjednikom Izvršnog odbora dr. Fahrudinom Mavrićem posjetila je dječiji vrtić „Pčelica“ u Novom Pazaru i tom prilikom uručila montažnu kućicu za dječije igralište.

Novopazarski vrtić „Pčelica“ je dobio montažnu kućicu kao nagradu za aktivno učešće odnosno za najveći broj pohvaljenih radova u kategoriji predškolski uzrast na nagradnom konkursu BNV „Moja zastava, moj ponos“  organizovanom povodom 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Mališani iz vrtića su za delegaciju BNV pripremili i prigodan program tokom kojeg su izveli nekoliko odabranih sevdalinki.

Direktorica predškolske ustanove „Mladost“ Sabina Hoćanin se zahvalila Bošnjačkom nacionalnom vijeću na kontinuiranoj podršci predškolskom obrazovanju na bosanskom jeziku i istakla da je saradnja sa BNV uspješna i kvalitetna.

Predsjednik Izvršnog odbora BNV dr. Fahrudin Mavrić je u izjavi za medije rekao da želi da podsjeti roditelje djece koja od naredne školske godine počinju sa pripremnim predškolskim programom na bosanskom jeziku da je Vijeće obezbijedilo komplete udžbenika kao i školski pribor (sveske i bojice).

”Kompleti udžbenika za predškolce obezbijeđeni su sredstvima donatora iz dijaspore i vrijednost projekta je oko 30 hiljada eura za dvije hiljade predškolaca. Donacija se sastoji od 2000 kompleta udžbenika za pripremni predškolski program, a uz udžbenike, 2000 predškolaca dobiće i sveske i bojice. Podsjetio bih i roditelje  bošnjačke nacionalnosti da je upis na nastavu na bosanskom jeziku i dalje moguć te ih pozivam da omoguće svojoj djeci da ostvare pravo koje su stekli rođenjem – obrazovanje na svom maternjem jeziku.“ – rekao je dr. Mavrić.

Vrtić „Pčelica“ je jedan od objekata Predškolske ustanove ”Mladost“, a nalazi se u novopazarskom naselju Hadžet.

Pripremni predškoslki program na bosanskom jeziku pohađa oko 2000 mališana širom Sandžaka.

Senada Kalić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO