NOVI PAZAR – Bošnjačko nacionalno veće oštro osuđuje postupak granične policije Republike Srbije koja, kako se navodi u saopštenju, nastavlja sa maltretiranjem i zadržavanjem na graničnom prelazu Špiljani, predsednika Bošnjačke stranke i narodnog poslanika u Skupštini Crne Gore Ervina Ibrahimovića.

“Napominjemo da je na istom graničnom prelazu, gospodin Ibrahimović pre dva meseca na isti način doživeo neprijatnost te se sa sigurnošću može zaključiti da je ovaj postupak planiran i nameran i da se ovakvo postupanje više ne može okarakterisati kao izdvojen ili slučajan događaj” – saopšteno je iz BNV.

Kako se dalje navodi, Bošnjačko nacionalno veće traže od republičkih institucija da prestanu sa nekorektnim postupanjem prema Bošnjacima Sandžaka.

“Bošnjaci su autohton narod u Sandžaku i imaju jake rodbinske, prijateljske, poslovne i brojne druge veze u ovim pograničnim delovima što iziskuje potrebu za stalnim prelaskom preko ovog graničnog prelaza. Bošnjačko nacionalno veće je očekivalo od državnih organa, kako Republike Srbije tako i Republike Crne Gore, da donesu mere olakšanog prelaska preko ovog graničnog prelaza za građana Sandžaka, a umesto toga dobijaju maltretiranje gospodina Ibrahimovića, legalno izabranog predstavnika Bošnjaka, čime se šalje poruka da za Bošnjake važe posebne mere i otežano prelaženje ovog graničnog prelaza”

Bošnjačko nacionalno veće će se kako je najavljeno, obratiti institucijama međunarodne zajednice da više pažnje obrate dešavanjima i društveno političkoj situaciji u Sandžaku, a sve u cilju izgradnje društva u kome sloboda izjašnjavanja neće biti razlog maltretiranja.

“Napominjemo da je Bošnjačka stranka, na čijem čelu je gospodin Ibrahimović, bila inicijator usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u parlamentu Republike Crne Gore ove godine.”

indeksonline.rs