Naslovna Sandžak Novi Pazar BNV – Petrušićeva i Janković utvrdili da ima diskriminacije nad Bošnjacima!

BNV – Petrušićeva i Janković utvrdili da ima diskriminacije nad Bošnjacima!

Novi Pazar – Glavni ured BNV u tehničkom mandatu saopštio je danas da je  Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti dr. Nevena Petrušić donijela je mišljenje da su Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i jedna predškolska ustanova, sedam osnovnih i jedna srednja škola u Novom Pazaru i Prijepolju, izvršili akt diskriminacije nad učenicima bošnjačke nacionalnosti.

U mišljenju Povjerenice, koje je donijeto na pritužbu predsjednika Vijeća Esada Džudža od 14. marta 2014. godine, protiv Ministarstva prosvjete navela da je resorno ministarstvo nepreduzimanjem mjera iz svoje nadležnosti koje se odnose na ostvarivanje prava učenika i učenica bošnjačke nacionalnosti na obrazovanje na maternjem jeziku, prekršilo odredbe Zakona o zabrani diskriminacije.

Također u saopštenju stoji da  povjerenica za zaštitu ravnopravnosti preporučuje Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja da donese nastavne planove i programe i druge akte za operacionalizaciju potrebnih aktivnosti i mjera, radi ostvarivanja prava na obrazovanje pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice na maternjem jeziku, a posebno nastavne planove i programe za srednje stručne škole za nastavu na bosanskome jeziku.

Exit mobile version