Naslovna Featured Istaknuto BNV: Novi Pazar da formira vatrogasne jedinice pod svojom upravom i kontrolom

BNV: Novi Pazar da formira vatrogasne jedinice pod svojom upravom i kontrolom

Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je danas rukovodstvo Grada Novog Pazara da bez odlaganja pristupi formiranju gradske vatrogasne službe i dobrovoljnih vatrogasnih jedinica pod kontrolom i upravom Grada.

Kako ocjenjuju iz Vijeća, formiranje vatrogasnih jedinica pod ingerencijom Grada neophodno je “kako u budućnosti ne bi bespomoćno gledali da vatrena stihija odnosi živote i imovinu građana kao u svim dosadašnjim slučajevima”.

“Nepostojanje adekvatne opreme u vatrogasnoj službi MUP-a Srbije u Novom Pazaru za gašenje požara i nesposobnost vatrogasaca da sa postojećom opremom bilo šta učine kako bi zaštitili živote i imovinu ugroženu požarom u zgradi “Bor” pokazuje maćehinski odnos MUP-a Srbije prema građanima Sandžaka”, navodi se u saopštenju Vijeća.

BNV istovremeno izražava duboko žaljenje i osjećaj tuge zbog tragične smrti građana koji su stradali u subotnjem požaru u stambenoj zgradi “Bor” u Novom Pazaru.

“Činjenica da je gradski štab za vanredne situacije Grada Novog Pazara odbio izvještaj vatrogasnog sektora MUP-a iz Novog Pazara o ovoj tragediji kao lažan i neutemeljen potvrđuje da su srpski državni organi izgubili svako pravo da vode brigu o životima i imovini građana Novog Pazara i Sandžaka”, kaže se u saopštenju BNV.

Exit mobile version