BNV: Izložba slika “Diplomatski put Alije Izetbegovića”

Bošnjačko nacionalno vijeće je u okviru obilježavanja 11. jula Dana sjećanja, u Novom Pazaru priredilo izložbu slika „Diplomatski put Alije Izetbegovića“.

Izložba obuhvata preko stotinu fotografija i dokumenata vezanih za diplomatske aktivnosti prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine. Koncepirana je na trideset panoa i podijeljena na tri tematske cjeline: period prije agresije, ratni put i postdejtonsko razdoblje diplomatskog djelovanja.

Potpredsjednik Vijeća Fuad Baćićanin ukazao je na činjenicu da smo o životu Alije Izetbegovića svi čitali i dosta znamo, te je napomenuo da je rahmetli Alija Izetbegović često govorio i o Sandžaku, Bošnjacima u Sandžaku kao i o Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

“Muslimansko Nacionalno Vijeće Sandžaka (MNVS) je jedini legitimni organ Bošnjaka u Sandžaku. To je legitimno izabrano rukovodstvo koje se i na domaćem i na međunarodnom planu zalaže za ostvarenje prava Bošnjaka Sandžaka i rješenje statusa Sandžaka uz međunarodne garancije“ podsjetio je na riječi Alije Izetbegovića iz 90-tih godina Baćićanin.

Izložbu je otvorio jedan od najbližih saradnika na rješavanju bošnjačkog nacionalnog pitanja rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, Sulejman Ugljanin, predsjednik SDA Sandžaka i osnivač Bošnjačkog nacionalnog vijeća, saopšteno je iz BNV.

Ugljanin je diplomatski put Alije Izetbegovića opisao riječima Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Pedija Ešdauna izrečene tokom dženaze rahmetli predsjedniku kada je kazao da: „Alija Izetbegović je bio dobar čovjek, ponosan na svoje evropsko porijeklo i islamsku vjersku pripadnost i nikome se zbog toga nije izvinjavao.“

Bošnjačko nacionalno vijeće i Muzej „Alija Izetbegović“ potpisali su krajem 2020. godine u Sarajevu Sporazum o saradnji i tom prilikom dogovorena je saradnja između ove dvije institucije na realizaciji programa koji se tiču afirmacije lika i djela prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića.

Izložba slika „Diplomatski put Alije Izetbegovića“ će biti otvorena za javnost do 23. jula 2021. godine.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO