BNV: Hitno identifikovati posmrtne ostatake žrtava zločina u Sjeverinu

Danas se navršava 29 godina od otmice i ubistva 17 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti iz mesta Sjeverin kod Priboja, koje su izveli pripadnici snaga Vojske Republike Srpske tokom sukoba u Bosni i Hercegovini. Tim povodom, saopštenjem za javnost ogrlasili su se iz Bošnjačkog nacionalnog veća.

“Tačno pre 29 godina, 22. oktobra 1992. godine pripadnici srpskih oružanih snaga oteli su 16 Bošnjaka iz sela Sjeverin u opštini Priboj kojima se nakon tog dana gubi svaki trag. Oteti Bošnjaci su izvedeni kod mosta na Limu u mestu Mioče iz autobusa na redovnoj liniji kojim su putovali na posao u Priboj, a zatim svirepo mučeni i ubijeni na obali Drine.

Činjenica da organi Republike Srbije do danas nisu ništa učinili na rasvetljavanju ovog i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima Sandžaka te kažnjavanju zločinaca predstavlja opasnu poruku za Bošnjake koji danas žive u Srbiji.

Bošnjačko nacionalno veće osuđuje saučesništvo tadašnjih vlasti Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije u planiranju, organizovanju i činjenju zločina nad civilima bošnjačke, hrvatske i drugih nacionalnosti u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima i drugim mestima u Sandžaku.

Bošnjačko nacionalno veće napominje da su srpske oružane snage tokom 90-tih godina sprovele organizovani državni teror nad bošnjačkim narodom u Sandžaku, te da su više od 17.000 Bošnjaka bili žrtve prebijanja, nelegalnih pretresa i policijskih zastrašivanja.

Organi Republike Srbije od 1990. godine do danas imaju tolerantan odnos prema svim zločinima koje su počinile srpske oružane snage nad bošnjačkim narodom uključujući i zločin genocida u Srebrenici.

Sve dok se ne rasvetle zločini nad Bošnjacima Sandžaka i dok se počinioci ne kazne i dok se ne sprovede proces lustracije, Bošnjaci u srpskim oružanim snagama vide objektivnu neprijateljsku oružanu silu.

Veče uoči ovog događaja, pripadnici iste jedinice oteli su Sabahudina Ćatovića ispred porodične kuće u Sjeverinu i odveli ga u nepoznatom pravcu. U ovom periodu u Sjeverinu su nedužno stradali Ramo Berbo i Hasan Mujović.

Bošnjačko nacionalno veće izražava najdublje saosjećanje sa žrtvama zločina u Sjeverinu i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku i njihovim porodicama i traži od nadležnih državnih organa hitno otkrivanje i identifikaciju posmrtnih ostataka žrtava.

Nakon legitimisanja svih putnika, tog 22. oktobra 1992. godine, iz autobusa su izvedeni samo građani bošnjačke nacionalnosti – Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hodžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Mithad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Idriz Gibović, Ramahudin Ćatović i Mevlid Koldžić – i vojnim kamionom odveženi u pravcu Višegrada, gde su brutalno pretučeni i potom ubijeni” – navodi se u saopštenju BNV.

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO