Naslovna Featured Istaknuto BNV: Delimično izmenjen predlog strategije razvoja obrazovanja u Srbiji

BNV: Delimično izmenjen predlog strategije razvoja obrazovanja u Srbiji

bnv:-delimicno-izmenjen-predlog-strategije-razvoja-obrazovanja-u-srbiji

NOVI PAZAR – Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog veća prisustvovali su tematskom društvenom dijalogu o predlogu Strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2030. godine u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Na skupu su predstavnici nacionalnih veća nacionalnih manjina izneli svoje predloge izmena i dopuna predložene državne Strategije razvoja obrazovanja.

Bošnjačko nacionalno veće je nedavno saopštilo da predlog Strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja u Srbiji do 2030. godine ne odgovara potrebama nacionalnih manjina, da se problemima manjina prilazi šturo i deklarativno te da u aktuelnom predlogu ne postoje mere koje bi unapredile obrazovanje pripadnika manjina na području Srbije.

Bošnjačko nacionalno veće je i izradilo svoj predlog izmena i dopuna predložene Strategije i uputilo ga resornom ministarstvu i radnoj grupi zaduženoj za izradu dokumenta.

Na održanom skupu, radna grupa zadužena za izradu predloga Strategije je usvojila neke od dopuna i izmena koje je tražilo Bošnjačko nacionalno veće te će sada u predlogu Strategije pisati i da je unapređenje sistema obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina na njihovom maternjem jeziku potrebno ostvariti na svim nivoima obrazovanja, kroz konkretne mere i aktivnosti i u pogledu podsticaja obrazovanju na maternjem jeziku – obezbjeđivanjem potrebnih udžbenika, programa stalnog stručnog usavršavanja i stalnom analizom i izmenama (revidiranje) programa nastave i učenja.

Pored toga, u predlogu Strategije razvoja obrazovanja biće navedeno i da je potrebno predvidjeti mere koje će unaprediti dostupnost obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina na visokoškolskom nivou, mere koje treba da obezbede potreban nastavnički kadar u obrazovanju na osnovnom i srednjoškolskom nivou, mere koje podrazumevaju akreditaciju potrebnih studijskih programa za maternji jezik i književnost pripadnika nacionalnih manjina radi izvođenja nastave na maternjem jeziku, mere u pogledu subvencija za studente koji studiraju navedene studijske programe te mere koje će biti usmerene na izučavanje kulture, historije i tradicije pripadnika nacionalnih manjina, a radi unaprjeđenja koncepta interkulturalnosti.

Usvojenim dopunama Bošnjačkog nacionalnog veća koje se odnose na visokoškolsko obrazovanje manjina otvara se put za otvaranje studijskog programa za bosanski jezik na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.
Skupu su u ime Bošnjačkog nacionalnog veća prisustvovali predsednica Odbora za obrazovanje Elvira Đekić i šef kabineta predsednice Veća Samer Jusović.

Izrada Strategije započela je početkom prošle godine, a sadašnji predlog strategije sačinilo je Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja u koordinaciji predstavnicima relevantnih institucija obrazovno-vaspitnog sistema. Predlog Strategije sadrži i Akcioni plan sa merama za period 2021-2023. godine.

indeksonline.rs

Exit mobile version