Naslovna Featured Istaknuto BNV: Cilj da sva bošnjačka djeca u Sandžaku pohađaju nastavu na maternjem...

BNV: Cilj da sva bošnjačka djeca u Sandžaku pohađaju nastavu na maternjem jeziku

bnv:-cilj-da-sva-bosnjacka-djeca-u-sandzaku-pohadjaju-nastavu-na-maternjem-jeziku

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća posjetila je Osnovnu školu „Dositej Obradović“ u Bijelim Vodama i tom prilikom se srela sa predstavnicima uprave ove škole.

Delegacija BNV je prisustvovala i sastanku roditelja budućih učenika prvog razreda i donirala komplete udžbenika koje će djeca u nastavi na bosanskom jeziku koristiti od naredne školske godine.

Na sastanku je bilo riječi o zajedničkom djelovanju Vijeća i škola u procesu implementacije nastave na bosanskom jeziku te zajedničkog rješavanja svih problema sa kojima se susreću djeca koja nastavu pohađaju na maternjem jeziku Bošnjaka.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća je direktoru OŠ „Dositej Obradović“ u Bijelim Vodama uručila i knjige iz edicije „Interpretacije iz bošnjačke književnosti“ kao donaciju knjižnom fondu školske biblioteke.

”Interpretacije iz bošnjačke književnosti“ su zajednički projekat Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, a obuhvataju dva priručnika kako za učenike tako i za nastavnike predmeta „Bosanski jezik i književnost” jedan priručnik za usmenu, a drugi za pisanu bošnjačku poeziju.

Bošnjačko nacionalno vijeće će učiniti sve u svojoj nadležnosti da poveća broj učenika u nastavi na bosanskom jeziku i unaprijedi kvalitet obrazovanja na bosanskom jeziku.

Posjeta OŠ u Bijelim Vodama je realizovana u okviru programa promocije nastave na bosanskom jeziku kojim se želi povećati broj učenika u nastavi na bosanskom jeziku u Sandžaku. Program promocije nastave na bosanskom jeziku pored posjeta školama i donacija udžbenika obuhvatiće i kampanju povodom predstojećeg upisa u osnovne škole te tribine, skupove i roditeljske sastanke.

Nastavu na bosanskom jeziku pohađa oko 17 hiljada učenika u skoro 40 obrazovnih ustanova u Sandžaku, a cilj Bošnjačkog nacionalnog vijeća je da sva djeca u Sandžaku čiji su roditelji bošnjačke nacionalnosti pohađaju nastavu na svom maternjem jeziku.

Exit mobile version