BLOG – IZBORI u BIH – Uživo – SANDŽAKHABER

14;30 Biračka mjesta u BiH otvorena su jutros na vrijeme ili sa manjim ili većim kašnjenjem zbog tehničkih razloga. No, izlaznost građana u odnosu na prije četiri godine je povećana, i do 11 sati glasalo je 14,22 posto osoba, odnosno 458.958 osoba, saopćeno je iz Centralne izborne komisije BiH.

 

Najveća izlaznost zabilježena je u Banovićima – 32,74 posto, Trnovu – 28,84 posto, Sokocu – 27 posto, te Ugljeviku – 24 posto.

“Za opće izbore registrovano je 3,278.908 birača, od čega je u odsustvu 9.926, inozemstvu 42.132, a 214 u DKP-u u dvije ambasade BiH u Beču i Berlinu, te tri konzulata u Njemačkoj. Ukupno je formirano 5.401 biračko mjesto od kojih 107 za odsustvo i četiri sa nepotvrđenim glasačkim listićima. Ukupno je formirano 270 mobilnih timova”, rekao je Stjepan Mikić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

Kada su u pitanju posmatrači, registrovano je 5.760 izbornih, dok su 142 općinske i gradske komisije akreditovale 55.000 posmatrača političkih subjekata.

Kašnjenja i više od sat vremena

Zbog kašnjenja članova biračkih odobra, ponovnog prebrojavanja glasačkih listića, sređivanja prostora za glasanje, te nestanka električne energije, u velikom broju mjesta BiH biračka mjesta nisu otvorena na vrijeme. Kasnilo se u Velikoj kladuši, Cazinu, Bihaću, Bosanskoj Krupi, Kozarskoj Dubici, Srpcu, Kalesiji, Gradiški, Petrovu, Lukavcu, Srebreniku, Tuzli, Kladnju, Livnu, Novom Travniku, Starom Gradu u Sarajevu, Ljubuškom, Orašju, Ugljeviku, Višegradu, Živinicama, Zvorniku i Brčko distriktu.

“Prema do sada prikupljenim informacijama sa terena izborni proces se odvija bez većih sigurnosnih smetnji. FMUP i FUP je zaprimio informaciju o dva događaja narušavanja javnog reda i mira. U OŠ Muhsin Rizvić” u Fojnici, jedna osoba je narušavala javni red i mir naročito drskim ponašanjem, a policijski službenici podnijeli su prekršajni nalog. U Kijevu, općina Sanski Most, dvije osobe su evidentirane zbog narušavanja javnog reda i mira. Biračko mjesto je bilo zatvoreno od 8:10 do 8:50 sati i poduzete zakonom mjere i radnje. MUP RS nije dao informaciju, ali prema informacija sa radija sve protiče bez problema”, rekao je Mikić.

Veći broj listića je regularan

Predsjednik CIK-a BiH kazao je da informacije o većem broju listića ne treba zabrinjavati građane jer je normalno da se na biračka mjesta pošalje manji broj viška listića.

“Naprimjer, ako na neko mjesto treba doći 730 listića pošalje se 750. Više su me zabrinjavala mjesta gdje je bio manjak listića, poput slučaja u Derventi gdje je nedostajalo oko 300 listića. No, svi problemi su riješeni”, dodao je Mikić.

Također, poručio je da građani mogu glasati isključivo s nekim važećim identifikacionim dokumentom kao što su lična karta, vozačka dozvola ili pasoš.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO