Blinken: SAD će pomoći Turskoj koliko god bude potrebno posle zemljotresa

ANKARA – Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas u Ankari da će Vašington podržati Tursku koliko god bude potrebno nakon katastrofalnih zemljotresa koji su pogodili tu zemlju pre dve sedmice.

Blinken je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom, rekao da Turska nije jasno podržala suverenitet Ukrajine i da po tom pitanju SAD i Ankara nisu saglasne, ali da je partnerstvo dve zemlje izdržalo izazove.

Blinken je u nedelju posetio područje pogođeno zemljotresom, a prema najnovijim podacima, poginulo je više od 46.000 ljudi u Turskoj i severozapadnoj Siriji.

Ukupna humanitarna pomoć SAD Turskoj i Siriji posle zemljotresa dostigla je 185 miliona dolara, saopštio je američki Stejt department.

Čavušoglu je istakao da Turska ne prodaje proizvode Rusiji koji bi se mogli koristiti u ratu u Ukrajini nakon upozorenja SAD Turskoj ranije ovog meseca da ne treba da izvozi hemikalije, mikročipove i ostale proizvode u Rusiju.

Turska neće dozvoliti da se sankcije koje su uvele SAD i EU prema Rusiji krše u Turskoj ili preko Turske i Ankara preduzima korake da to spreči, naglasio je Čavušoglu.

Turska očekuje podršku od američkog Kongresa da usvoji planirani dogovor od 20 milijardi dolara za borbene avione F-16, rekao je Čavušoglu.

On je rekao da je o tom pitanju razgovarao sa Blinkenom i da bi Turska želela da američka administracija pošalje formalno obaveštenje Kongresu za F-16.

Blinken je istakao da Vašington snažno podržava brzo pristupanje Švedske i Finske NATO-u s obzirom na korake koje su te dve zemlje već preduzele, a Čavušoglu je napomenuo da je potrebno da te dve skandinavske zemlje preduzmu konkretnije korake da bi Turska odobrila njihov zahtev za prijem u NATO.

Ulazak Švedske i Finske u NATO nije bilateralno pitanje, ukazao je Blinken.

Čavušoglu je rekao da sve članice Alijanse moraju da ubede posebno Švedsku da preduzme više akcija i odgovori na zahteve Ankare.

Švedska i Finska podnele su zahteve za članstvo u NATO-u u maju prošle godine, do sada su njihove zahteve ratifikovali parlamenti 28 članica Alijanse, a to još treba da učine Turska i Mađarska.

Turska uslovljava svoje odobrenje izručivanjem terorista Ankari, a saopštila je da je moguće da odobri zahtev Finske, a za sada ne i Švedske zbog toga što su se odnosi Anakare i Stokholma zaoštrili nakon protesta u Švedskoj u januaru na kojima je spaljen primerak islamske svete knjige Kurana.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO