Biševac uručio najsavremeniji aparat za analize Zavodu za javno zdravlje!

Novi Pazar – U Zavodu za javno zdravlje počeo je sa radom novi savremeni aparat Elisa, na kojem će moći da se rade analize virusologije. Kupovinu ovog neophpodnog medicinskog aparata pomogla je gradska uprava Novog Pazara, koja je iz gradskog budžeta izdvojila million dinara.

Kvalitetna zdravstvena zaštita građana Novog Pazara jedan je od prioriteta lokalne samouprave. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kaže da se rad Zavoda za javno zdravlje podržava od osnivanja, tako se iz gradskog budžeta izdvojilo oko milion dinara za kupovinu ELISA aparata, kojim se proširuje asortiman analiza ove zdravstvene institucije. Kako navodi gradonačelnik, građani će uštedeti novac, jersu ove usluge morali da plaćaju, a biće im omogućena i efikasnija zdravstvena zaštita.

“Ovim aparatom građani su dobilli priliku da besplatno vrše određene analize za koje su do sada morali da izdvajaju i do 6.000 dinara u privatnim laboratorijama. Cilj gradske uprave Novog Pazara je bio, a biće i u narednom periodu da pomaže razvoju zdravstvene zaštite,a kako bi građani imali što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu”, rekao je Biševac.

Direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić ističe da će ovaj novi savremeniji aparat olakšati rad i medicinskom osobolju, a građani će brže dobiti rezultate. Mikrobilozi su nekada radili na manjem analizatoru i sporije, kasnije na boljem ali dotrajalom aparatu, ali zbog kvara pojedine analize u poslednjih dva meseca nisu bile moguće.

“Zahvaljujem lokalnoj samoupravi što nam je pomogla sa million dinara, a mi smo od sopstvenih sredstava obezbedili 2.160.000,00 dinara. Kupili smo autpmatski analizator Elisa I svi testovi će ovde moći da se rade. Tokom dna amožemo da izbacimo I 12 različitih analiza. Pacijentima je potreban samo uput izabranog lekara i sve analize mogu da rade besplatno”, rekao je Spahić.

Na ovom aparatu se mogu uraditi mnoge analize, kao i ceo asortiman TORCH testa,koji podrazumeva da se pregledom krvi mogu otkriti brojne bolesti kao što je toksoplazmoza, HIV, sifilis, male boginje, rubella, virus herpesa I mnoge druge.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO