BIŠEVAC UGOSTIO VIŠE STRANIH AMBASADORA! Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Švedske, Italije, Turske i Norveške šetali Novim Pazarom! video

Novi Pazar – U Novom Pazaru boravile su strane diplomate i ambasadori zemalja okupljenih oko neformalne grupe “Prijatelji Sandžaka”. O daljoj saradnji te kapacitetima kulturne baštine, i multikulturalne sredine koju treba iskoristiti, najviše u cilju otvaranja novih radnih mjesta i investicija, sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem u zgradi Gradske uprave razgovarali su predstavnica generalnog sekretara i direktorka Kancelarija UN u Beogradu Simona Mirela Mikulesku, ambasador Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjornstad, ambasador SAD Kajl Skot, te ambasadori Italije i Turske, Đuzepe Manco i Mehmet Kemal Bozaj.

Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Švedske, Italije, Turske i Norveške ocjenili su nakon sastanka sa gradonačelnikom Novog Pazara, a prilikom današnje posjete kulturno-istorijskim spomenicima da je ovo grad bogate istorije, koji se sada suočava sa teškom ekonomskom situacijom i nerazvijenom infrastrukturom.

Teme razgovora ticale su se i prioriteta grada za budućnost, smanjenja nezaposlenosti i privlačenja investitora.

“Na ovom sastanku razgovarali smo o socio-ekonomskim problemima u regionu. Treba preduzeti sve mjere kako bi se Novi Pazar vratio na staru mapu trgovačkog centra. Prioritete koje smo čuli od gradonačelnika prenijećemo i ostalim našim kolegama kada se vratimo u Beograd i nadam se da ćemo naći način da pomognemo”, rekao je ambasador Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjornstad.

Pomoć u rješavanju problema visoke nezaposlenosti, putne infrastrukture i nerazvijene privrede obeća je i ambassador Italije.

“Sa gradonačelnikom Biševcem pričali smo kako da se ovdje uspostavi trajni mir, stabilnost, ekonomski razvoj i kako da se poveća zaposlenost. Italijanska Vlada i kompanije traže način i šansu da investiraju u ovaj region i da se ovom gradu omogući da ide putem prosperiteta”, rekao je ambassador Italije Đuzepe Manco.

Ambasador SAD Kajl Skot rekao je da je na sastanku sa gradonačelnikom i kolegama okupljenim oko neformale grupe “Prijatelji Sandžaka” najviše riječi bilo o prioritetima grada za budućnost, smanjenju nezaposlenosti i privlačenju investitora.

“Sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem smo pričali o prioritetima grada za budućnost, smanjenju nezaposlenosti i privlačenju investitora. Od njega smo čuli za problem udaljenosti od Beograda i autoputa, stekli smo širu sliku Novog Pazara i radićemo zajedno na rješavanju problema sa kojima se suočavaju građani”, rekao je Skot.

Ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozay smatra da sva bogatstva i prednosti koje ima Novi Pazar u odnosu na ostale gradove Srbije treba ekonomski iskoristiti.

“Kao što smo vidjeli gradonačelnik Biševac ima dosta energije i veoma je pohvalno njegovo djelovanje i odnos koji gaji sa svim partijama i građanima Novog Pazara. Nezaposlenost, ekonomski oporavak, udaljenost od autoputa i aerodroma velike su prpreke, ali zajedničkim radom ćemo ih prevazići. Jak bankovni sistem jedan je od preduslova takođe za dolazak investitora u to ime mogu reći da je sada ovdje otvorena turska Halk banka”, rekao je ambasador Turske u Srbiji
Mehmet Kemal Bozay.

Prema ocjeni šefa kancelarije Ujedinjenih nacija u Srbiji Simone Mikulesku delegacija ambasadora koja je danas boravila ovdje su najbolji prijatelji Novog Pazara.

“Imajući u vidu ogromne potencijale ovog kraja, počevši od impresivnog kulturno-istorijskog nasleđa, vjerujem da se svaki izazov sa kojim se Novi Pazar suočava može tretirati kao dobra prilika. Ujedinjene nacije će, kroz svoje agencije, biti partner na koji se Novi Pazar može osloniti”, rekla je Mikulesku.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac zahvalio se ambasadorima okupljenim oko neformalne grupe “Prijatelji Sandžaka” na dosadašnjoj pomoći koju su njihove zemlje pružile ovom gradu i izrazio nadu da će se ona nastaviti.

Tokom boravka u Novom Pazaru, ambasadori su se sastali i sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Delegacija stranih diplomata je u Novom Pazaru boravila na poziv Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, a tom prilikom obišli su spomenike koji se nalaze na listi svjetske baštine Uneska, te druge kulturno istorijske znamenitosti ovog grada.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO