Biševac: Realizovaće se važni infrastrukturni, te projekti u cilju očuvanja rijeka i životne sredine

Iz gradske kase dupliarana su sredstva namjenjena radovima na održavanju i čišćenju riječnih korita u Novom Pazaru. Obilazeći radove na Trnavici i Jošanici, gradonačelnik Nihat Biševac i njegovi saradnici, najavili su realizaciju značajnih infrastrukturnih, i brojnih drugih projekata u cilju zaštite rijeka na teritoriji grada.

Oko deset miliona dinara košta održavanje riječnih korita, odnosno aktuelni radovi. Sredstva su minimalna,u odnosu na ono kolika bi bila sanacija štete, da su korita nesređena i zapuštena, jer bi sigurno uslijed velikih kiša došlo do izlivanja.

Rukovodstvo grada koje svake godine iz budžeta izdvaja značajan novac za ove aktivnosti, svjesno je da se svaki uloženi dinar u prevenciju višestruko isplati.

Biševac je podsjetio da su u cilju očuvanja imovine i života građana izgrađene i brane na više lokacija u Novom Pazaru.

U narednom periodu u mnogim naseljima realizovaće se mnogi značajni projekti koji će doprinjeti i zdravijoj životnoj sredini, ali i poboljšati kvalitet života građana.

“Nakon velikih poplava sa kojima smo se suočili 2016. i velike štete koja je tada nastala, na svim rijekama smo, u saradnji sa EU Progres izgradili antierozivne brane. To je zasigurno spasilo naselja i domaćinstva pored rijeka novih šteta a spriječilo izlivanje vode iz korita. Svake godine značajna sredstva iz gradskog budžeta izdvajamo i za čišćenje riječnih korita, kao i za čišćenje samih brana. Ove godine je, u odnosu na prethodni period za tu svrhu izdvojeno duplo više sredstava, preko deset miliona dinara, kako bi što bezbjednije svi zajedno dočekali zimu i spriječili poplave. Osim toga, Grad je dobio dozvolu za korićenje rijeka Jošanice i Trnavice, u dužini od 7 kilometara. U saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, projektanti će, u okviru projekta “Za čistiju Srbiju”, odraditi kolektore i sekundarnu kanalizaciju u dužini od 110 kilometara. Želimo da rijeke budu čiste, a građani i njihova imovina, bezbjedni i to je jedan od prioriteta”, poručio je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

A. N.

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO