NOVI PAZAR – Simbol Novog Pazara uskoro dobija novi sjaj. “Potpuna rekonstrukcija i revitalizacija kule Motrilje u Gradskom parku počinje za nekoliko dana”, rekao je danas gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. On je najavio da će novopazarski park uskoro biti muzej na otvorenom, jer je planirana da se uradi letnja pozornica i kula džephana na gradskom bedemu.

Novopazarski park uskoro će biti muzej na otvorenom, jer će za nekoliko dana početi revitalizacija kule Motrilje, simbola grada Novog Pazara najavio je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. On je podsetio da je prošle godine rekonstrusana biblioteka, koja se nalazi u blizini, a najavio I realizaciju novih projekata u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma, telekomunikacija, a to je rekonstrukcija kule džephane na Bedemu I izgradnju letnje pozornice.

“Projekat je, uz Grad Novi Pazar podržalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Prošle godine izvršena je kompletna rekonstrukcija biblioteke koja je u neposrednoj blizini. Pored rekonstrukcije Kule Motrilje, očekujemo i rekonstrukciju džephane na Bedemu kao i izgradnju letnje pozornice. Želimo da novopazarska tvrđava bude muzej na otvorenom i da sačuvamo kulturno istorijske spomenike. Siguran sam da će planirana rekonstrukcija, u cilju očuvanja zdanja doprineti i unapređenju turističke ponude”, kazao je gradonačelnik Biševac.

Prema rečima Harisa Gegića, direktora Regionalne turističke organizacije Sandzaka, projekat revitalizacije kule Motrilje je vredan od preko 22 miliona dinara i realizuje se u cilju zaštite znamenitosti od propadanja.

“Predviđena je kompletna sanacija krova, sanacija ulaza, restauracija fasada kao i uređivanje unutrašnjeg prostora koji će biti obogaćen atraktivnim sadržajima. Ti sadržaji neće remetiti postojeće stanje Kule Motrilje, gradski simbol će postati moderniji i za turiste i sve posmatrače atraktivniji”, zaključio je Gegić.

Kula Motrilja, simbol Novog Pazara deo je Novopazarske tvđave i nalazi se na grbu grada. Dobra saradnja sa Ministarstvom trgovine turizma I telekomunikacija I Grada Novog Pazara je nastavljena, jer je to ministarstvo odobrilo još 62 miliona dinara za radove u okviru projekta “Rekonstrukcija I izgradnja kulturno istorijskih spomenika u Novom Pazaru” među kojima će u narednom periodu biti obuhvaćeni I spomenici hrišćanske kulture.

indeksonline.rs