Biševac o izlivanju mazuta u reku Rašku

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da je postupak utvrđivanja odgovornosti u slučaju izlivanja mazuta u reku Rašku u toku, i da se do utvrđivanja činjenica ne može licitirati o tome ko je kriv.

Preuzete su sve mere iz nadležnosti lokalne samouprave, istakao je on.

Govoreći o toplani kao jednom od najvećih zagađivača Biševac je objasnio da je postojeća toplana razmontirana, te da se sa novom sezonom prelazi na novu toplanu na biomasu. Novi Pazar je, kazao je on, jedan od tri grada u zemlji koji ima toplanu na biomasu.

”To automastski znači smanjenje zagađenja za 57 procenata, tako da se ne bih složio sa konstatacijom da grad ništa ne radi po pitanju zaštite životne sredine. Izgradili smo novu toplanu na biomasu, čiji kapaciteti će biti drastično veći, utrostručen, a smanjiće i zagađenje vazduha čemu će doprineti i izmeštanje postojeće toplane. Kada govorimo o analizama i merenju kvaliteta vazduha, ne može se reći da je jedina merna stanica koja se nalazi u centru grada relevantna” kazao je Biševac.

Biševac je kazao da su evidentni ekološki problemi ne samo u Novom Pazaru već u brojnim gradovima.

Izgradnja kolektorske mreže, odnosno postrojenja za preradu otpadnih voda, projekat je vredan 300.00 evra. Reč je o postrojenju na četiri hektara u Požežini, a u toku je izrada projekta, objašnjava Biševac.

On je podsetio i na izgradnju zajedničke deponije za šta je Skupština ranije dala saglasnost.

”Sa resornim ministarstvima učestvujemo u brojnim projektima koji za cilj imaju smanjenje zagađenja i koji će doprineti očuvanju životne sredine. Ovo je zajednički problem svih nas i pozivam sve, čak i udurženja građana da se uključe u rešavanje ovog pitanja, da iznesu predloge, naša vrata su im otvorena” poručio je Biševac i najavio raspisivanje konkursa za projekte očuvanja životne sredine od naredne godine.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO