Naslovna Featured Istaknuto Biševac i Spahić: Neophodna odgovornost svakog pojedinca

Biševac i Spahić: Neophodna odgovornost svakog pojedinca

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr Šefadil Spahić pokazao je danas novinarima kako je izgledao drugi pik prvog talasa korona virusa u Novom Pazaru.

On je nakon sednice Stručno-operativnog štaba predstavio grafikon na kojem se vidi da je broj obolelih svakodnevno počeo da raste 9. juna, a da je nakon 4. jula opao.

Najveći broj inficiranih korona virusom u ovom gradu tokom drugog pika prvog talasa zabeležen je 4. jula, kada je bilo preko 120 novozaraženih”, kazao je Spahić.

U  prvom talasu, kako je objasnio, koji je trajao 41 dan, zaražene su 153 osobe, odnosno prosečno četiri dnevno.

“Nakon toga smo imali period naglog skoka, što je trajalo 24 dana i tada je 660 osoba inficirano, što je prosečno 27 dnevno. Pik je bio 4. jula, kada smo u jednom danu imali preko 100 novoinficiranih”, istakao je Spahić.

U poslednjih 14 dana bilo je 93 novootkrivena slučaja što govori da dolazi do blagog pada i stabilizacije epidemiološke situacije

“Ipak, sledeće nedelje očekujemo određena kolebanja, jer još uvek ima kliconoša”, dodao je Spahić.

On je rekao da iz dana u dan raste broj osoba kod kojih su otkrivena antitela, ali da je još uvek nepoznato koliko dugo se ona zadržavaju u organizmu i štite ga.

Spahić je novinarim objasnio da ima dovoljno PCR testova i da se dnevno na analizu šalje 180 briseva što je višestruko više nego što to radi Kraljevo.

On je još jednom apelovao na sve građane Novog Pazara da se pridržavaju propisanih mera, da nose maske, održavaju distancu i izbegavaju kontakte,m jer je neophodna odgovornost svakog pojedinca.

Gradonačelnik Nihat Biševac, takođe, je apelovao na građane da budu odgovorniji  i objasnio da je Stručno-operativni štab danas razmatrao brojne mere kako bi se preventivno reagovalo i sprečilo širenje korona virusa.

“Prema broju hospitalizovanih u Regionalnom kovid centru reklo bi se da se situacija stabilizuje, ali ona je i dalje teška”, kazao je Biševac i nazdravio glavu i izjavio saučešće porodicama preminulih.

Exit mobile version