Od danas svim građaima Novog Pazara na raspolaganju je osam novih elektronskih usluga koje je Gradska uprava razvila uz podršku Vlade Švajcarske kroz programa Swiss PRO, a u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Novopazarcima su predstavljene prednosti upotrebe elektronskih usluga na lokalnom nivou, a približeno im je i kako mogu pristupiti portalu eUprava, obaviti registraciju i pokrenuti neku od e-usluga. Cilj je da budemo što dostupniji našim građanima kroz e-upravu, rekao je gradonačelnik Noivog Pazara Nihat Biševac.

„Ovom prilikom bih se zahvalio Vladi Švajcarske, Swiss PRO programu i Stalnoj konferenciji gradova i opština što su uvrstili i grad Novi Pazar da učestvuje u ovom projektu i što su danas ovde da približe našim sugrađanima razvijene eUsluge kroz kampanju „Da kliknemo zajedno“. Veoma je značajno približavanje pre svega usluga koje grad Novi Pazar ima. Kroz dopunjavanje elektronske uprave u našem gradu, štedimo vreme i novac na jedan lak način. Građani naše lokalne zajednice mogu da dođu do informacija o osam novih usluga i da se jednostavno približimo i budemo što dostupniji našim sugrađanima kroz elektronsku upravu”, izjavio je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

Putem portala eUprava, građani Novog Pazara od sada mogu da podnesu zahtev za naknadu zarade za porodiljsko odsustvo ili izdavanje informacije o lokaciji, prijave komunalni problem i podnesu predstavke komunalnoj, saobraćajnoj i inspekciji za zaštitu životne sredine. Podnošenje primedbe na nacrt planskog dokumenta ili odluku o izradi planskog dokumenta u toku javnog uvida su takođe neke od novih eUsluga koje su dostupne Novopazarcima.

„Razvojem eUprave poboljšava se efikasnost rada lokalne uprave i omogućava građanima i građankama da brzo i lako, bez čekanja u redovima i dodatnih troškova pristupe javnim uslugama koje su u nadležnosti lokalne samouprave i ostvare određena prava. Novi Pazar je jedna od 35 lokalnih samouprava koje su uz tehničku i finansijsku podršku Vlade Švajcarske kroz program Swiss PRO uspostavile nove eusluge koje su dostupne svim građanima”, istakla je službenica za dobro upravljanje i rodnu ravnopravnost programa Swiss PRO, Maida Jusufović.

Kampanja „Da kliknemo zajedno” realizuje se u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO”, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

A.N.

Podeli