Naslovna Sandžak Bijelo Polje: Stvaraju se povoljniji uslovi za NVO sektor

Bijelo Polje: Stvaraju se povoljniji uslovi za NVO sektor

BJELO POLJE

 

BIJELO POLJE – Juče je u Bijelom Polju održana javna rasprava nacrta strategije razvoja nevladinih organizacija, koja je predviđena programom Vlade za period od 2014. do 2016. godine.

 Prema tom programu, Ministarstvo unutrašnjih poslova je organizovalo međusektorsku radnu grupu za pripremu strategije razvoja nevladinih organizacija u Crnoj Gori, sa akcionim planom kojim je predviđeno 39 mjera.

– Nova strategija koju pripremamo baviće se uslovima za razvoj i održivost NVO sektora. U tom kontekstu ona sadrži segmente koji se odnose na jačanje institucionalnog  i normativnog okvira, kao i na finansijsku održivost NVO sektora. Isto tako tretira i određene podsticajne mjere za stvaranje prijateljskog okruženja za razvoj nevladinih organizacija. Tu se prije svega misli na podsticanje dobrotvornih davanja, zatim na veće učešće nevladinih organizacija u konceptu neformalnog i cjeloživotnog učenja, obezbjeđenju uslova na ravnopravan pristup osoba sa invaliditetom, javnim ustanovama i državnim organima – kazala je šefica Vladine kancelarije za saradnju sa NVO Danka Latković.

Ona je dodala da su članovi radne grupe od sedam članova i dvije predstavnice nevladinih organizacija. Pored predstavnika NVO sektora iz Bijelog Polja, javnoj raspravi su prisustvovali i Ivan Šikmanović iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Lidija Radović iz Ministarstva ekonomije i Marina Vuković iz Centra za razvoj NVO.

Javna rasprava traje do 4. decembra, do kada se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova mogu dostavljaviti pisane primjedbe i sugestije na nacrt dokumenta.

 

Exit mobile version