BiH: Otkrivena jedna od najvećih masovnih grobnica u posljednjih 10 godina

bih-otkrivena-jedna-od-najvecih-masovnih-grobnica-u-posljednjih-10-godina

Tokom provođenja ekshumacije po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, danas je na lokalitetu Tomašica u blizini Prijedora otkrivena velika masovna grobnica s posmrtnim ostacima velikog broja žrtava.
Kako prenosi novinar AA, riječ je o  jednoj od najvećih masovnih grobnica na području Bosanske krajine u posljednjih 10 godina.
”Masovna grobnica bila je skrivena vještačkim nasipima zemlje, a detaljnim kopanjem otkriven je čitav sloj tla, od nekoliko metara, sastavljen od nagomilanih posmrtnih ostataka. Istražitelj Tužiteljstva BiH nalazi se na terenu, gdje koordinira rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Prema prvim procjenama, grobnica krije više desetina žrtava, a tačan broj i identitet žrtava, bit će utvrđen detaljnim iskopavanjima i utvrđivanjem identiteta, raspoloživim forenzičkim metodama.
”Prema prikupljenim dokazima, u masovnoj grobnici su tijela žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Prijedora i okoline, koje su ubijene u ljeto 1992. godine. Radi se  primarnoj masovnoj grobnici  i zasigurno jednoj od najvećih na području Bosanske krajine”, saopćeno je.
 Tužilaštvo BiH i ostale institucije uključene u proces ekshumacije, poduzimaju intenzivne aktivnosti na osiguranju navedene lokacije, te organiziranju procesa iskopavanja žrtava, njihove dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta.
Do sada su pronađene i identificirane 2.082 prijedorske žrtve, a još uvijek se traga za oko 1.200 bošnjačkih i hrvatskih žrtava ubijenih u toku proteklog rata na području Prijedora.
(Anadolu Agency)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO