BiH na “crnoj listi” sa Iranom i Sjevernom Korejom

Komitet stručnjaka za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) pri Vijeću Evrope danas je izdao saopćenje vezano za BiH, kojim se naša zemlja stavlja na takozvanu “crnu listu”.

Razlog je neusvajanje izmjena Krivičnog zakona i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti koje nisu usvojene u Domu naroda BiH. 

“MONEYVAL poziva države i teritorije koje su pod supervizijom MONEYVAL-a, kao i druge zemlje, da svojim finansijskim institucijama savjetuju da obrate posebnu pažnju i mjere prilikom finansijskih transakcija s licima i finansijskim institucijama iz ili u Bosni i Hercegovini, kako bi se odgovorilo na rizike od pranja novca i finansiranja terorizma”, kaže se, između ostalog, u saopćenju koje je izdao pomenuti komitet Vijeća Evrope.

Time se BIH našla u društvu Ukrajine, Sjeverne Koreje i Irana. 

Podsjećamo, Predstavnički dom BiH na sjednici održanoj 28. maja usvojio je Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH. Ostalo je da ista rješenja usvoje delagati u Domu naroda BiH, a postavljeni rok je bio 1. juni. S obzirom da sjednica Doma naroda jučer nije održana (sazvana za 6. juni op.a.) saopćenje MONEYVALA danas je automatski objavljeno.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO