Naslovna Vijesti BIH MEDIJI O ZUKORLIĆU: Srpska vladajuća elita vješto koristi Zukorlića

BIH MEDIJI O ZUKORLIĆU: Srpska vladajuća elita vješto koristi Zukorlića

Nakon što je brutalno prebio svog nekadašnjeg saradnika, efendiju Bekira Makića, da bi poslije medijima slao demanti da to zapravo nije uradio, muftija Islamske zajednice u Srbiji, Muamer Zukorlić je pokazao da kada je u pitanju vlas ne preže ni od čega.

BIH DANI
BIH DANI

Nakon što mu je leđa okrenuo i vlastiti šurak Emir Elfić, poslanik Bošnjačke demokratske zajednice u skupštini Srbije, Zukorlić se okrenuo protiv najposlušnijih saradnika kao što je bio Makić, koji mu je služio kao namješteni „kandidat“ na svim prošlim izboroma za muftiju.

Podsjetimo, uspon Zukorlića je započeo stvaranjem Islamske zajednice u Srbiji, koja se, navodno, trebala radikalnije zauzimati za bošnjačke interese. Ispostavilo se, međutim, da stvari stoje poptuno suprotno. Srpska vladajuća elita je Zukorlića vješto koristila kao strašilo, odnosno sliku stereotipnog muslimanskog radikala koji učestalim i spektakularnim medijskim nastupima i napuhanim političkim zahtjevima (kao što je npr: autonomija Sandžaka) dodatno učvršćuje postojeće stereotipe i kao takav služi manipulaciji masama u samoj Srbiji. Zukorlića je kao zvijezdu lansirao bivši reisu-l-ulema IZ-a Mustafa Cerić koji ga je nastojao progurati za „Bošnjačkog kralja“ i svog mogućeg nasljednika.

Kada to nije uspjelo i kada je Cerić završio kao predsjednik Letećeg cirkusa Montija Pythona, pardon Svjetskog bošnjačkog kongresa (bez ijednog izabranog kongresmena), teško da će i planirani nasljednik koji se do sada uspijo zavaditi i sa najbližim saradnicima daleko dogurati. Zvanični Rijaset IZ-a BiH se, povodom incidenata prebijanja Makića oglasio nemuštim saopštenjem u kojem rejsu-l-ulema Husejin Kavazović izražava „duboku zabrinutost zbog ukupnih okolnosti u kojima već dugo vremena radi Islamska zajednica u Srbiji“, te da „složenost prilika u kojima deluje Islamska zajednica u Srbiji još više nalaže svim organima, ustanovama i uposlenicima Islamske zajednice u Srbiji, potpunu predanost poštovanju normativnih akata i procedura, te moralnu i profesionalnu odgovornost u vršenju misije Islamske zajednice“.

Ma šta da je Kavazović mislio pod „poštovanjem normativnih akata i procedura“, činjenica je da je zvanični sajt IZ-a BiH i nakon premlaćivanja Makića objavio YouTube snimak hutbe Muamera Zukorlića ni manje ni više nego „o fenomenu izdaje kroz kur'anske primjere“.

Exit mobile version