Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden poručio je kako se danas pridružuje međunarodnoj zajednici i ljudima u Bosni i Hercegovini u obilježavanju 25. godišnjice Daytonskog sporazuma, koji je okončao rat, za kojeg je Biden rekao da je najgori sukob na evropskom kontinentu od Drugog svjetskog rata.

– Na današnji dan slavimo napore mirotvoraca, a žalimo za gubitkom oko 100.000 života i raseljavanjem miliona drugih, rekao je Biden, javio je Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić.

Daytonski sporazum donio je mir u BiH i potvrdio njezin suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost, poručio je novoizabrani američki predsjednik. Ipak, dodao je, četvrt stoljeća kasnije, jasno je da je posao na promicanju pravde, pomirenja i funkcionalne, multietničke BiH nedovršen. Prečesto smo vidjeli kako nacionalizam pobjeđuje državni interes uz bogaćenje nekolicine, a ne provođenje reformi u korist većine, rekao je Biden.

– Ova godišnjica prilika je za sve strane da razmisle o svjetlijoj budućnosti i da se ponovo obvežu na teške, ali nužne korake za izgradnju potpuno funkcionalne BiH za sve njene građane, dodao je.

– Kao predsjednik, radujem se suradnji s međunarodnom zajednicom i građanima BiH kako bi se napokon ostvarilo obećanje iz Daytonskog sporazuma – prosperitetna, pravedna i demokratska BiH u srcu Evrope – cijela, slobodna i mirna, rekao je novoizabrani američki predsjednik, koji bi dužnost od aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa trebao preuzeti naredni mjesec.

MA