Bezbednost: Leto i “nevidljivi” motociklisti

Priča o odnosu motociklista i automobilista u saobraćaju obično se svede na raspravu “šta je starije kokoška ili jaje?”. Da bi se izbegle najčešće veoma teške povrede motociklista izazvane padom sa motora, važno je da i jedni i drugi budu posebno oprezni, naročito u letnjoj sezoni.

Sezona vožnje skutera i motocikala je u punom jeku. Veće prisustvo dvotočkaša na našim ulicama u praksi znači i veću opasnost po bezbednost samih motociklista.

Iako su primarno najodgovorniji za svoju bezbednost (poštovanje saobraćajnih propisa, upotreba sigurnosne opreme…), motociklisti treba da imaju podršku i solidarnost od strane vozača automobila.

To podrazumeva povećanu svest i opreznost automobilista u saobraćaju jer su skuteri i motocikli zbog svoje veličine manje uočljivi i vozači ih često previde. Ne znamo da li je taksista sa snimka koji vam prenosimo bio nepažljiv ili ga je zaslepilo sunce pa nije video motocikl koji mu dolazi u susret.

U svakom slučaju, ovaj incident pokazuje da i trenutak nepažnje može da bude koban po motociklistu, koji je nekim čudnim sticajem okolnosti i zakona fizike ipak prošao bez težih povreda:

Vozači automobila takođe imaju problem da uoče motociklistu koji im dolazi otpozadi.

Zbog snažnih ubrzanja i naglih promena pravca koja su svojstvena dvotočkašima, automobilisti treba što češće da koriste sva tri retrovizora kako bi pratili kretanje motocikla iza sebe.

Sa druge strane, motociklisti treba da pri obilaženju i provlačenju uvek budu svesni da ih vozač automobila možda nije video na vreme i da izbegavaju rizična i nagla preticanja.

Odgovornost je i na jednoj i na drugoj strani.

Izvor: B92

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO