Bezbednost i zdravlje na radu na visokim temperaturama

 BEOGRAD, 21. juna (Tanjug) – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, podseća poslodavce i zaposlene da obavljanje poslova na otvorenom, u narednim danima, treba prilagoditi uslovima visokih temperatura.

U saopštenju se podseća da štetno dejstvo visokih temperatura na zdravlje zaposlenih ima simptome kao što su dehidracija organizma, brže zamaranje, umanjenje sposobnosti za rad, povećanje grešaka pri obavljanju posla.

Kako navode, to može da dovede do pojave zamora, toplotnih grčeva, iscrpljenosti, nesvestice, toplotnog udara i drugog.

Ministarstvo podseća da je Vlada 2007. godine donela Preporuku u kojoj se navodi da poslodavci organizuju rad na otvorenom na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura.

Precizirano je da se pod visokim temperaturama podrazumeva iznad 36 stepeni Celzijusa, a da je potrebno, ukoliko to dozvoljava proces rada, organizovati izbegavanje fizičkih poslova na otvorenom i direktno sunčevo zračenje naročito u periodu od 11:00 do 16:00.

Kada zaposleni obavljaju poslove na otvorenom pri visokim temperaturama poslodavci su dužni da primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise, ističu u Ministarstvu.

Obaveza poslodavca jeste da Aktom o proceni rizika na radnom mestu i u radnoj okolini proceni rizike po bezbednost i zdravlje zaposlenih što se odnosi i na rad na otvorenom pri visokim temperaturama.

Pri sprovođenju te obaveze, poslodavcu i zaposlenima mogu pomoći Smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama koje je pripremila Uprava za bezbednost i zdravlje na radu, navodi se u saopštenju ministarstva.

(Kraj) cr/sn

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO