Bertone proglasio bankrot

Poznata italijanska kompanija Bertone koja se bavi dizajniranjem i izradom automobila, prinuđena je da proglasi bankrot s obzirom da nije uspela da pronađe kupca koji bi obezbedio sredstva za otplatu dugova i nastavak poslovanja.

Ljubitelji kasičnih modela marki Lamborghini, Ferrari, Alfa Romeo, Lancia, ali i mnogih drugih automobila za čiji dizajn je bio zaslužan Bertone nadali su se da će ova firma izbeći bankrot. Na žalost, to se nije dogodilo.

Kako prenose mediji, dug kompanije za poslednjih pet godina dostigao je 31 milion evra uprkos tome što je Bertone imao rast poslovanja.

Nije do kraja jasno šta je pošlo naopako, ali zaposleni koji su u to radili u firmi izjavili su da su poslovi “vođeni katastrofalno”.

Kompanija koja je stvorila remek dela automobilskog dizajna, među kojima su Lamborghini Miura, Ferrari Dino 308 GT4, Lancia Stratos, prinuđena je da rasproda imovinu kako bi platila dugove.

Osim zgrada koje pripadaju firmi i zemljišta na kome se one nalaze, Bertone poseduje i kolekciju klasičnih automobila.

Međutim, ova vozila mogu se prodati isključivo u paketu s obzirom da je čitava kolekcija u Italiji proglašen za nacionalno istorijsko nasleđe.

Sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO