Naslovna Featured Istaknuto Berba voća uveliko traje, voditi računa o higijeni

Berba voća uveliko traje, voditi računa o higijeni

berba-voca-uveliko-traje,-voditi-racuna-o-higijeni

Berba voća uveliko traje. Poljoprivrednici koji se bave uzgojem voća moraju voditi računa na koji način obavljaju taj posao. Stručnjaci savetuju da se najviše pažnje obrati na higijenu i transport obranog voća.

“Da bi proizvoid sa imanja bio higijenski ispravan,mora se voditi računa o njemu od njive do trpeze”, rekla je ispred Poljoprivredne savetodavne stručne službe Vanja Hodžić. Najbitnije je da voda, kojom poljoprivrednici navodnjavaju voćnjake bude higijenski ispravna i da se ne nalazi blizu mesta izlivanja otpadnih voda i blizu mesta gde se skladišti stajnjak. Stajnjak treba svesti na period mirovanja voćaka od novembra do februara i nakon rasturanja po zemljištu treba ga odmah uneti u zemljište obradom. Ovo je način zaštite od virusa, gljivica, bakterija i mikroorganizama koji predstavljaju izvor kontaminacije ploda. Prilikom berbe treba voditi računa o higijeni i na pravi način obučiti ljude koji to rade.

Gajbice za voće nikako ne spuštati na zemlju, već da budu na nekom podmetaču.

Transport obranog voća treba obavljati u sredstvima određenim za transport voća, ukoliko poljoprivrednik nema mogućnosti za to, sredstvo u kojem će obaviti ovaj posao mora biti detaljno očišćeno, savetuju stručnjaci

Podeli

Exit mobile version