Berba malina u toku

Malinari Novog Pazara za kilogram maline dobijaju 200 dinara. Ugovor o otkupu zaključen je za firmom Agro neva, sa kojom već godinama sarađuju. Na imanjima poljoprivrednika novopazarskog kraja poštuju se sve mere, a rade uglavnom članovi porodice.

Šaćir Hajrović iz Granskog kluba voćara  od pre četiri godine bavi se i uzgojom maline. Kako kaže prošlogodišnji rod bio je mnogo bolji, a ove godine je zbog vremenskih nepogoda umanjen za 20 do 50 odsto, ali je cena otkupa veća. Kaže da ima posla u malinjaku, ali da on i njegovi članovi porodice sve stižu. Prodajom ovog voća, kako kaže Hajrović, može dobro da se zaradi i popuni kućni budžet.

Uz pomoć turske agencije TIKA, koja je donirala veliki broj sadnog materijala, ali i opreme uzgoj maline je pokrenut u Novom Pazaru već 4 godine. Razvoj malinarstva je sredstvima iz budžeta pospešila i lokalna samouprava.

Već nekoliko godina novopazarski malinari imaju sigurnu prodaju firmi sa kojom je Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja potpisala ugovor.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO