Naslovna Sandžak BERANE I KOLAŠIN BIĆE BLIŽI ZA 40 KILOMETARA

BERANE I KOLAŠIN BIĆE BLIŽI ZA 40 KILOMETARA

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković i predstavnici izvođača, kompanije Euro-Asfalt d.o.o. iz Sarajeva, potisali su danas Ugovor o izvođenju građevinskih radova na izgradnji tunela i rekonstrukciji puta Lubnice – Jezerine. Vrijednost radova je oko 34,7 miliona eura obezbijeđenih iz kredita EBRD-a, a rok završetka radova je 3 godine nakon uvođenja izvođača u posao.

Iz Ministarstva saobraćaja podsjetili su da je Prostornim planom Crne Gore do 2020. godine, putni pravac Berane-Kolašin planiran kao regionalni put (oko 22,6 km dužine).

Do sada je na ovom putu izvršena rehabilitacija (sanacija kolovoza) dionice Jezerine-Kolašin 2010. godine, u dužini od 9 kilometara i vrijednosti radova 890 hiljada eura i rekonstrukcija dionice Berane-Lubnice u dužini od 10,3 kilometra koja je završena 2015. godine za 6,5 miliona eura. Osman Nurković
“Zadovoljstvo mi je što na samom početku mandata pristupamo realizaciji jednog ovako važnog projekta, koji je od neprocjenjivog značaja ne samo za beransku, već i za sve okolne opštine: Rožaje, Petnjicu, Plav, Andrijevicu i Gusinje. Putovanje od Berana do Kolašina skratiće se za preko 40 kilometara. Očekujemo da ova saobraćajnica utiče na bolju povezanost i dostupnost Bjelasice i Komova, što će posebno imati efekta kada je u pitanju turizam u ovoj regiji, u prvom redu se to odnosi na ski centar na Bjelasici“, istakao je Nurković.
Preostalo je da se rekonstruiše dionica Lubnice-Jezerine u dužini od 14,4 kilometara na kojoj je planirana izgradnja novog tunela u dužini od 2,8 kilometara. Vrijednost radova je blizu 34,7 miliona eura (34.694.804,35 eura) bez PDV-a, a sredstva su opredijeljena iz kredita EBRD-a. Rok za izvođenje radova je 3 godine od uvođenja izvođača u posao.
Na toj dionici biće potreban proboj skoro tri kilometra dugog tunela na Vranjaku, ispod prevoja koji se nalazi na 1900 metara nadmorske visine, a u planu je izgradnja i oko 150 metara dugog mosta.

( izvor: RTCG)

Exit mobile version