Naslovna Featured Istaknuto Beogradski aerodrom opslužio 66,4 odsto manje putnika

Beogradski aerodrom opslužio 66,4 odsto manje putnika

beogradski-aerodrom-opsluzio-66,4-odsto-manje-putnika

Beogradski aerodrom “Nikola Tesla” je tokom prvih sedam meseci ove godine opslužio 1,12 miliona putnika, što predstavlja pad od 66,4 odsto na međugodišnjem nivou.

U kompaniji očekuju da će broj putnika početi da se normalizuje do leta 2021. godine, međutim taj broj prevezenih putnika bi mogao da ostane nestabilan u narednim mesecima.

Generalni tehnički direktor beogradskog aerodroma Nikolas Brus u izjavi za portal Ex-Yu Aviation napominje da niko ne može sa sigurnošću da kaže kako će se situacija sa pandemijom Covid-19 razvijati.

“U narednim mesecima očekujemo postepeno povećanje prometa, najverovatnije sa malim skokom tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Ako se virus stavi pod kontrolu, mogli bismo očekivati stvarni ‘restart’ u aprilu ili maju sledeće godine, ako se zdravstvena situacija popravi u Evropi i širom sveta”, rekao je Brus.

Podsećamo, kompanija Vinci Airports, koja je koncesionar beogradskog aerodroma, saopštila je krajem jula da je u drugom kvartalu 2020. godine broj putnika smanjen za 94,6 odsto, a samo u junu za 88,5 odsto, u poređenju sa istim periodom 2019. godine. Međutim, za prvih sedam meseci ovaj aerodrom je po prometu bio 87. aerodrom u Evropi, što je ispred aerodroma u Luksemburgu, Viljnusu i Talinu, ali iza aerodroma na Malti, Keflavika i aerodroma u Solunu.

Prema njihovim rečima, napori na oporavku prometa na aerodromu ugroženi su, između ostalog, zabranom ulaska srpskih državljana u Evropsku uniju, koja će na snazi biti još najmanje dve nedelje, odnosno do kraja septembra.

Međutim, očekuje se da će obnavljanje letova za Crnu Goru i povećanje čarter operacija u poređenju sa prethodnim mesecima delimično ublažiti negativne trendove uočene u avgustu i septembru ove godine.

daljine.rs

Exit mobile version