Naslovna HRONIKA Beč: Najmanje dve osobe ubijene, a više njih je ranjeno

Beč: Najmanje dve osobe ubijene, a više njih je ranjeno

bec:-najmanje-dve-osobe-ubijene,-a-vise-njih-je-ranjeno

Kako javljaju austrijski mediji ispred sinagoge u centru Beča je došlo do pucnjave i navodnog napada bombom. Mediji pišu kako se čulo nekoliko pucnjeva u blizini Schwedenplatza te kako se jedna osoba raznijela eksplozivnim pojasom.

Dodaju i kako je bilo više napadača i kako su u bijegu. Policija je zamolila ljude da izbjegavaju mjesto događanja i šire područje.

Pucnjava kod sinagoge u Beču, ima ranjenih pic.twitter.com/KaEb1ipDrt

— Dnevni avaz (@DnevniAvaz) November 2, 2020

23:27 Ministar unutrašnjih poslova odbio je komentirati izvještaje o navodnoj situaciji s taocima i zatražio je razumijevanje za tekuću operaciju. Prema podacima ministrstva unutrašnjih poslova, jedan počinitelj je uhapšen.

23:15 Na ulicama je i federalna vojska koja štiti ambasade i druge zgrade koje bi mogle biti meta napada.

23:00  Twitterom se širi video hapšenja četvorice muškaraca. Čini se kako ih se policija sprema uhapsiti, ali još nema informacija o tome da su oni napadači, a ni hapšenja nisu potvrđena.

22.50 Policija je građanima poslala poruku da napuste prvi okrug, a i automobile preusmjeravaju izvan centra grada. Iz ministarstva unutrašnjih poslova potvrdili su u izjavi da je u napadu ubijen jedan civil, a potom u policijskoj akciji i napadač.

U bečke bolnice zaprimljeno je 15 ljudi.

— Video shared by Austrian Netizens show a heavy exchange of gunfire between Terrorists and Austrian Security Forces in the Jewish Area of Wien/Vienna. pic.twitter.com/M9NMlZYPcI

— Dogz Bollox???????Right Wing News (@Bollocks_Dogz) November 2, 2020

22:40 Portparol ministarstva unutarnjih poslova, Harald Soros, potvrdio je da je povrijeđeno više prolaznika i jedan policajac od strane više terorista.

Dodali su da je ubijen jedan prolaznik.

22:36 Kako javlja Kurier, na ulice izlazi vojska kako bi pomogla policiji. U isto vrijeme, dodaju i kako su svi spasioci u radijusu od 50 kilometara u stanju pripravnosti

22:35 Policija je potvrdla sljedeće informacije:

– Oko 20 sati je došlo do više pucnjeva, a sve je počelo na Seitenstettengasse.

– Nekoliko osoba je bio naoružano automatskim puškama.

– Pucalo se na šest lokacija.

– Jedna osoba je preminula, nekoliko je ozlijeđeno, među njima i jedan poliacajac.

– Jedan osumnjičeni je upucan i ubijen od strane policije.

22:24 Kurier javlja kako se možda radi o čak deset napadača.

22:20 Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer rekao je da se čini da je pucnjava u Beču u blizini velike sinagoge teroristički napad.

#Wien #Vienna #Austria #Schisserei pic.twitter.com/K22OXLnQh2

— Georgia_HGrabar (@GHG19hr) November 2, 2020

– Čini se da je riječ o terorističkom napadu” s nekoliko ozlijeđenih ljudi i nekoliko napadača – rekao je Nehammer za javni emiter ORF.

U središtu Beča mogle su se čuti česte sirene dok su hitne službe reagovale na incident.

22:12 Više medija javlja kako je u toku talačka kriza u drugom kraju Beča. Smatra se da je jedan od odbjeglih terorista uzaeo taoce. Međutim, zvanične potvrde o tome još nema.

Prvo je javljeno kako su taoci u jednom od restorana u blizini napada, no Kurier sada javlja kako je prema njihovim, još nepotvrđenim informacijama, talačka kriza u hotelu Hilton.

21:57 Ministar unutrašnjih poslova je potvrdio kako se radi o terorističkom napadu koji je počinilo više napadača.

21:48 Kako je priopćilo ministarstvo unutrašnjih poslova, jedan od napadača je mrtav, javlja Hina.

21:45 Ministarstvo unutarnjih poslova je dodalo kako je uhapšen najmanje jedan napač, a potvrdili su i kako je jedan od policajaca ranjen i teško ozlijeđen.

Pogledajte video na kojem se vidi trenutak kada se policajac obračunava sa teroristom i trenutak kada je drugi policajac pogođen.

On je u teškom stanju i bore mu se za život.

Policija je na terenu, a mediji javljaju da ima mrtvih i ranjenih.

Ministarstvo unutarnjih poslova je dodalo kako je uhićen najmanje jedan napač, a potvrdili su i kako je jedan od policajaca ranjen i teško ozlijeđen.

A. N.

Preuzeto: AVAZ.ba 

Exit mobile version